Project Management

4 Certificari cheie (+1) in Project Management pentru cariera ta: PMP, CAPM, ANC (CNFPA), CompTIA Project+, PMI ACP

Nota: Acest articol scris initial in 2012 a fost actualizat la data de 30 Iulie 2018 in linie cu schimbarile de versiuni de standarde si de denumiri de institutii.

Despre certificarile in project management s-a tot scris. Exista documentatie disponibila peste tot, de la blog-uri pana la site-urile organizatiilor abilitate: Project Management Institute sau CompTIA.

In ultimii ani, am reusit sa aducem in portofoliu si sa dezvoltam mai multe materiale si cursuri de Project Management. In acest moment aceste cursuri iti ofera pregatirea necesara pentru a obtine una din cele 4+1 certificari in project management, respectiv:

  • Certificare de Manager de Proiect oferita de ANC (fost CNFPA) dupa standardul romanesc de Management de Proiect
  • Certificare CAPM (Certified Associate in Project Management) – dupa standardul Project management Body of Knowledge (PMBOK 6) de la Project Management Institute (www.pmi.org )
  • Certificare PMP (Project Management Professional) – dupa standardul Project management Body of Knowledge (PMBOK 6) de la Project Management Institute (www.pmi.org )
  • Certificare CompTIA Project+  – certificare  de manager de proiect IT oferita de CompTIA (www.comptia.org)
  • Certificare Agile Certified Practitioner de la PMI (www.pmi.org)

Acest articol evidentiaza specificul fiecarei certificari, punand accentul pe 4 directii: conditii pre-certificare, dificultatea examenului, procedura de examinare si durata.

Certificare ANC- Agentia Nationala pentru Calificari (fost CNFPA) de manager de proiect dupa standardul Romanesc de Management de Proiect – Cea mai accesibila

Conditii pre-certificare: Studii superioare finalizate cu diploma de licenta

Descriere curs: Cursul de management de proiect atestat de ANC (CNFPA) are o durata minima de 3 zile urmata de 2 zile de pregatire de proiect. Aceasta varianta de curs, cel putin in viziunea noastra, are o abordare bazata pe simulare de proiect/business cu accent clar pe partea practica, astfel incat participantii sa poata aplica cele invatate imediat dupa finalizarea cursului.

Pentru cei care au dat atentie cursului dificultatea examenului este una mica spre medie. Pentru a sustine aceasta afirmatie voi justifica raspunsul : in timpul examenului se vor verifica printr-un test grila de 20 de intrebari, elementele teoretice ce au fost predate pe durata cursului, elemente teoretice puse in practica pe durata simularii de business concretizate intr-un proiect individual.

Examenul: este de tip grila asa ca o sa va aminteasca de bacalaureat in fata comisiei de examinare compusa din instructor si 2 evaluatori ANC (fost CNFPA). Cele doua note sunt cea de la examenul grila si cea de la proiectul individual.

Locatie examen: Certificarea este organizata la sediul Axioma, ulterior cursului, la o data ce va fi anuntata participantilor.

Termen de valabilitate certificare: Certificarea este permanenta fara termen de expirare si este recunoscuta in Uniunea Europeana.

Curs recomandat: PM@Work, 3 zile, cu certificare.

Certificarea CAPM (Certified Associate in Project Management) dupa standardul Project management Body of Knowledge (PMBOK6) de la Project Management Institute

Conditii pre-certificare: La certificarea CAPM avem 2 optiuni:

Optiunea 1 – CAPM: Diploma de bacalaureat (sau echivalent) si 1,500 de ore de experienta profesionala intr-o echipa de proiect.

sau

Optiunea 2 – CAPM:  Diploma de bacalaureat (sau echivalent) si 23 de ore de contact. O ora de curs cu instructor echivaleaza cu o ora de contact. In traducere libera, daca faci un curs de  minim 3 zile obtii cele 23 de ore de contact. In practica, datorita faptului ca materia de studiu acopera PMBOK iti recomandam sa faci un curs de 5 zile care iti va oferi ocazia sa parcurgi intr-un ritm rezonabil o un curs destul de amplu.

Din perspectiva dificultatii, acest examen il apreciem a fi unul mediu spre greu. Spunem mediu pentru ca toate intrebarile sunt teoretice, ceea ce inseamna ca se pot memora informatiile, dar cu un efort substantial din partea celui care sustine acest examen.

In acelasi timp, dupa cum am spus, il apreciem a fi si greu, pentru ca, pe de o parte, persoanele care merg spre acest nivel de certificare si care nu au o experienta semnificativa si nu au fost expuse la suficient de multe proiecte astfel incat sa fi avut ocazia sa “traiasca” pe propria piele toate lucrurile pe care le invata teoretic vor avea dificultati in recunoasterea si intelegerea conceptelor, cu atat mai mult sa poata sa raspunda corect la intrebarile situationale. Intrebarile situationale sunt acele intrebari de la examen in care ti se prezinta o situatie data in proiect  si ti se cere sa selectezi cea mai buna decizie pentru situatia respectiva. De asemenea, consideram ca este greu si din cauza volumului de materie care trebuie acoperit.

Despre examen: Un aspect important ce trebuie luat in calcul, atat pentru CAPM, cat si pentru PMP, este acela ca examenul se sustine in limba Engleza si in cateva alte limbi de circulatie internationala, insa nu in limba Romana.
Un lucru este cert: daca nu stapanesti limba engleza, clar vei avea probleme la examen!

Sesiunea de examinare consta intr-un test grila, pe calculator, sustinut la unul din centrele autorizate. Testul are 150 de intrebari si aveti la dispozitie 3 ore pentru finalizare acestuia.

Locatie examen: Exclusiv in centrele Thompson Prometric

Termen de valabilitate certificare: Certificarea este valabila pe o perioda 5 ani.

Informatii suplimentare: CAPM Handbook

Curs recomandat: PMP & CAPM Exam Preparation, 5 zile, materiale de pregatire pentru examen incluse.

PMP (Project Management Professional) certificare dupa standardul Project management Body of Knowledge (PMBOK 6) de la Project Management Institute

Conditii pre-certificare: La certificarea PMP avem 2 optiuni:

Optiunea 1: Diploma de liceu (sau echivalent) + minim 60 de luni de experienta in proiecte nesuprapuse, din care minim 7500 de ore de conducere proiecte + 35 de ore de contact

sau
Optiunea 2: Diploma de facultate de 4 ani de studiu (sau echivalent)  la care se adauga 36 de luni de experienta in proiecte nesuprapuse, din care minim 4500 de ore de conducere proiecte  si 35 de ore de contact. Mentionez faptul ca o ora de curs cu un intructor echivaleaza cu o ora de contact, adica, daca faci un curs de  minim 5 zile se acopera cele 35 de ore de contact ai orele de contact necesare.

Mai trebuie subliniat faptul ca va fi luata in considerare experienta de project management din ultimii 8 ani.

Din punct de vedere al dificultatii ii acordam tot un calificativ de mediu spre greu: mediu, pentru ca pe de o parte aveti o experienta semnificativa si chiar daca intrebarile de la examen sunt mai grele decat cele de la CAPM, este mai usor sa faci corelatii si conexiuni cu ce s-a intamplat in proiectele in care ai lucrat, greu, pentru ca este posibil sa fie capitole relationate cu care care nu sa nu ai o experienta relevanta si atunci zona aceasta poate fi “calcaiul lui Ahile”.

Despre examen: Sesiunea de examinare consta intr-un test grila, pe calculator, sustinut la unul din centrele autorizate. Testul are 200 de intrebari si aveti la dispozitie 4 ore pentru finalizare.

Locatie examen: Exclusiv in centrele Thompson Prometric

Termen de valabilitate certificare: Certificarea este valabila 3 ani. Poti sa reinnoiesti certificarea o data la trei ani daca se dovedesti continuitate in project management si acumuleazi 60 de PDU-uri (Professional Development Units) pe durata celor 3 ani. Raportarea PDU-urilor se face on-line pe site-ul PMI.

Informatii suplimentare: PMP Handbook

Curs recomandat: PMP & CAPM Exam Preparation, 5 zile, materiale de pregatire pentru examen incluse.

CompTIA Project+

Dupa cum poate stiti CompTIA este o asociatie profesionala cu prezenta globala care ofera certificari in domeniul IT. Certificare CompTIA Project + este recunoscuta de catre organizatii cum ar fi Dell, Alltel, U.S. Dept. of State, CDW si Ricoh.  Mai multe informatii despre certificarea CompTIA Project + pot fi gasite la adresa:http://certification.comptia.org/getCertified/certifications/project.aspx. In Romania cursurile de pregatire sunt disponibile incepand cu mai 2012 prin Axioma Solutions.

Conditii pre-certificare: Minim 1 an in gestionarea, conducerea sau participarea la proiecte de mica si medie anvergura in domeniul IT.

Dificultate: Intr-o clasificare conform site-ului http://certification.comptia.org/home.aspx,  certificarea CompTIA Project+ ca nivel de dificultate este vazuta ca fiind usor sub nivelul de dificultate al certificarii CAPM .

Certificarea CompTIA Project+ are la baza acelasi Project Management Body of Knowledge  dar in majoritatea ariilor de cuprindere subiectele sunt adaptate specificului proiectelor IT.

Notiunile de IT, dupa o trecere in revista a materialelor de pregatire, putem spune ca nu reprezinta o dificultate pentru cineva care a facut proiecte in IT (sa zicem ca minim 1 an). Cartea de pregatire pentru examen este aliniata cu PMI, insa ca dificultate de parcurgere, as cataloga-o ca fiind “digerabila”, adica usor de citit, atat din punctul de vedere al volumului, cat si al topicilor abordate.

Despre examen: Sesiunea de examinare consta intr-un test grila, cu 100 de intrebari, pe calculator, sustinut la unul din centrele autorizate, durata totala a examenului fiind de 90 de minute.

Locatie examen: Incepand cu iulie 2012-Exclusiv in centrele Pearson VUE

Termen de valabilitate certificare: Certificarea nu expira.

Informatii suplimentare: https://certification.comptia.org/certifications/project

Curs recomandat: Curs Project Management pentru IT – CompTIA Project+, 3 zile.

Nota: Participantii la cursurile de pregatire pentru CAPM, PMP sau CompTIAProject+ pot opta automat sa participe la una din sesiunile de certificare ANC de project de manager dupa standardul romanesc.

Project Management Banner

Indiferent ce varianta alegeti va uram spor la invatat, pentru ca este nevoie indiferent de optiunea aleasa si succes in proiecte.
Daca aveti nevoie  de ajutor va asteptam la „Joia de Coaching in project management”

Marian Stirbescu, PMP, CompTIA Project+ Certified, Senior Trainer Axioma Solutions

Similar Posts