Project Management 3

7 + 1 motive pentru care merita sa obtii certificarea in project management Comptia Project + Certified versus PMP sau CAPM de la PMI

Marian Stirbescu

Marian Stirbescu

PMP Certified, CompTIA Project+ Certified

De curand am devenit CompTIA Project + Certified. CompTIA este o asociatie profesionala cu prezenta globala care ofera certificari in domeniul IT.Certificare CompTIA Project + este recunoscuta de catre organizatii cum ar fi Dell, Alltel, U.S. Dept. of State, CDW si Ricoh.

Mai multe informatii despre certificarea CompTIA Project + pot fi gasite la adresa: https://certification.comptia.org/certifications/project

M-am gandit ca ar fi util sa va prezint in cateva cuvinte de ce merita sa alegeti aceasta certificare.

1. Focus exclusiv pe IT

Certificarile CAPM si PMP atesta cunostintele de project management indiferent de domeniu. Certificarea CompTIA Project+ se adreseaza exclusiv celor din IT indiferent ca lucreaza la client sau furnizor, dar ramane concentrata pe ceea ce este specific IT-ului. Daca la PMI vei regasi un anume grad de sofisticare datorat abordarii la nivel de concept, aici lucrurile sunt mult mai specifice si sigur mai practice.

Project+ Certified

2. Certificare internationala pentru cerinte in proiecte locale

Atat pentru examentul Comptia Project + cat si pentru examenele de la PMI materia de studiu se bazeaza pe Project Management Body Of Knowledge (PMBOK editia 4) . Asta inseamna ca au la baza acelasi corp de cunostinte, deci recunoasterea internationala.

Ganditi-va la cerinte de genul “Managerul de proiect sa detina o certificare in managementul de proiect oferita de un organism international” si o sa vedeti ca aceasta certificare este la fel de usor recunoscuta in cazul proiectelor publice. Ca sa exageram un pic, daca la cerinte avem ca certificarea sa fie specifica pentru domeniul IT, cred ca deja vorbim de un diferentiator.

3. Costuri mai mici

Pentru multi din cei care urmaresc sa-si completeze traseul profesional cu o certificare in managementul de proiect costurile pot fi un punct important de decizie. Ma refer aici la costul materialelor de studiu, al training-ului si al examinarii. La acest capitol certificarea de la CompTIA mai adauga un plus pentru ca este mai atractiva la toate capitolele:

  1. Materialele de pregatire pentru CompTIA costa mai putin cu aproximativ 70% fata de materialele de pregatire pentru PMP / CAPM
  2. Pretul cursului este cu 35% mai mic
  3. Pretul examenului este cu 43% mai mic

4. Durata de viata a  certificarii este nelimitata

Ce inseamna asta? Nu este nevoie sa-ti reconfirmi certificarea ca in cazul PMP  prin acumularea a 60 de PDU pe o durata de 3 ani sau sa ai surpriza ca dupa 5 ani trebuie sa te inscrii la un alt examen daca mergi pe traseul CAPM.

5. Poate sa ti se potriveasca mai bine

De multe ori mai simplut e mai dragut! CompTIA Project + solicita experienta pe “small or mid-size projects”. PMI presupune ca lucrezi pe “Large projects” care au urmatoarele caracteristici (conform RITA, editia a 7-a):

–       Un numar de minim 200 persoane implicate in proiect

–       Dureaza cel putin un an

–       Nu a mai fost facut inainte in organizatie

–       Buget peste 10 milione de USD

Aruncati o privire la proiectele in care sunteti implicati si decideti singuri.

6. Examenul este mai facil

Doar 100 de intrebari vs 150 intrebari pentru CAPM sau 200 intrebari pentru PMP. Cu toate ca include si intrebari situationale ca in cazul examenul PMP, dupa parere mea, intrebarile sunt ceva mai usoare cu formulari mai aerisite.

7. Fara scrisoare de eligibilitate

In cazul PMP poti participa la examen daca indeplinesti un numar de criterii legate de experienta profesionala, mai precis numarul de ore pe care le-ai depus in proiecte pe anumite activitati. In experienta mea de trainer am observat ca este un pas important care da ceva “batai de cap” celor care o completeaza din considerente foarte simple. Proiectele la care au lucrat nu sunt suficient de detaliate, ca atare este necesar sa recompui istoricul activitatii tale pe 3-4 ani pentru a strange cele 4500 de ore de experienta. In cazul CompTIA te inscrii la examen si gata.

8. Mai aproape de o metodologie decat de un framework

S-ar putea sa va sune ca “o nuanta” dar totusi cred ca multi dintre voi isi doresc de la un curs sa afle si cum pot sa-si organizeze mai bine proiectele in care lucreaza.

Cand lucram la Connex (acum 10 ani) a fost nevoie sa ne dezvoltam propria metodologie de proiecte in IT, mi-ar fi placut sa dau de asa ceva, un “mini standard” de lucru pe proiecte in IT. La vremea aceea am studiat PMBOK si de atunci am rulat un numar important de sesiuni de pregatire pentru certificarea de PMP, dar pot sa spun ca abordarea PMI este structurata la nivel de proces si mai degraba conceptualizata pentru a fi un cadru de lucru din proiecte in orice industrie. Este nevoie ca ulterior sa adaptezi ca sa poti sa lucrezi cu asa ceva.

Daca ar fi sa ne uitam doar la materialul de studiu pentru CompTIA Project+ vom gasi suficiente informatii in material aplicabile simplu chiar de a doua zi pentru ca materialul este foarte specific (cu rezerva ca aceste practici sunt doar de IT).

La incheiere

Daca v-am atras atentia si credeti ca vi  se potriveste mai bine CompTIA Project +  va astept la cursul Open de Project Management in IT.

Daca nu, ne vedem la cursul de pregatire pentru PMP 🙂

Similar Posts