Project Management 2

SCOP – ul nu scuza mijloacele cand e vorba de Business Presentations

Cristian Stirbescu

Cristian Stirbescu, Trainer Axioma Solutions

Cand eram mic imi placea foarte mult sa desenez. Mazgaleam orice foaie de hartie pe care o gaseam si incercam sa imi consum energia. Anii au trecut dar performantele mele nu s-au imbunatatit. In clasa I-a am mers cu colegii la o expozitie de pictura si atunci mi-am dat seama ca “lucrarile” mele nu au nicio legatura cu arta.


Personajele nu erau dimensionate corect, casele aveau geamuri si usi imense, iar cand venea vorba de portrete mai bine nu va mai spun.  Am luat hotararea sa ma las pagubas pentru ca talentele mele erau cu siguranta in alte domeni.

Din pacate insa, profesorii nu au inteles niciodata acest lucru si imi cereau teme complicate pe care nu aveam sansa sa le duc la capat. Aveam doua variante: sa raman corigent la desen (pe asta n-am mai auzit-o inca 🙂 ) sau sa gasesc o metoda care sa ma ajute sa creez ceva simpu si elegant care sa ma scoata intotdeauna din incurcatura.

Solutia din copilarie

Intr-o zi am descoperit intr-o librarie cateva forme de plastic foarte interesante. Ce este mai simplu decat sa le asezi pe plansa si sa urmezi cu creionul conturul?
Usor, usor am devenit un colectionar al acestor sabloane care m-au ajutat de foarte multe ori atunci cand venea vorba de desenat.

Sabloane Desen

Dupa 30 de ani

Prin natura meseriei am fost nevoit sa pregatesc si sa livrez prezentari de business iar lucrurile, va asigur nu sunt atat de simple!
De multe ori m-am gasit in fata unui document nou iar in afara de cursorul care clipea constant, pe ecran  nu se vedea nimic altceva… De unde sa incep, cum sa continui si care sunt informatiile relevante care trebuiesc incluse acolo?

Este destul de complicat, mai ales ca la acest gen de prezentari trebuie sa impresionezi, indiferent daca este vorba de clienti interni sau externi.

Daca pe partea de livrare a unei prezentari experientele mele de trainer si om de televiziune ma ajuta mult, la crearea continutului dificultatile apar la fiecare pas.

Ca si in cazul desenelor am simtit ca aveam nevoie de o metoda general valabila pe care sa o pot adapta usor fiecarei situatii.

O mana de ajutor

Solutia a venit zilele trecute pe durata unui curs de Business Presentations tinut chiar la noi la Axioma de catre Ana Mereuta si se numeste SCOP – Structure and Content Oriented Presentation.

Cursul este lansat in 2012 si este atat de proaspat incat nu l-au parcurs inca toti trainerii sau vanzatorii de la Axioma.

Marti si miercuri am avut ocazia sa fiu printre primii participanti la un astfel de curs si pot sa zic unul din norocosi!

Metoda  SCOP  este un mijloc eficace de a controla toate componentele unei prezentari. Si mai mult decat atat, metoda poate fi aplicata facil indiferent de domeniul de activitate.

Pe durata simularii a functionat atat pentru mine cat si pentru ceilalti cursanti.
La finalul seminarului, toate prezentarile au aratat profesionist cu toate ca niciunul dintre noi nu avea expertiza in tema de prezentare propusa in exercitii.

Cu ce am ramas, ce am castigat?

Va spuneam ca, sa faci prezentari de Business de impact nu este un lucru usor.
Eu, as contabiliza la lista progreselor personale obtinute pe durata cursului urmatoarele:

  • Acum stiu cum sa identific asteptarile audientei
  • Am invatat cum sa creez si sa optimizez continutul
  • Am acum o perspectiva noua asupra modului in care trebuie sa pregatesc livrarea
  • Stiu cum sa gestionez blocajele sau reactiile audientei
  • Am aflat cum sa fac o deschidere de efect care sa ma fereasca de probleme pe durata prezentarii si care sa ma ajute sa creez un raport corect cu audienta
  •  Am inteles ca atata timp cat reusesti sa realizezi continut ok pentru o prezentare (care oricum conteaza in procent de 85%) celelate lucruri vin de la sine
  • Iar despre emotii ce sa zic…totul sta in pregatire.

Pentru mine, toate aceste lucruri reprezinta „sabloane” si „instrumente” utile dupa care ma pot ghida si care ma vor ajuta sa fac dintr-o prezentarea normala, una de succes.

Sper sa aveti si voi ocazia sa traiti o astfel de experienta.

Pe curand!

Similar Posts