Interviu cu Cristi Necula
PMP
Pe Cristi l-am cunoscut in 2006 la ASF (Advantage Software Factory) cand am lucrat impreuna pentru prima data la o implementare de Warehouse Management System. Ulterior am facut echipa cu el timp de 5 ani la dezvoltarea AnytimeCRM unde Cristi a ocupat pozitii diverse de la dezvoltator Oracle, Project Manager pana la Manager de Dezvoltare.
In acest moment este project manager la Capgemini BPO / IBX Business Network. De curand Cristi a trecut cu succes examenul de PMP (dupa ce a participat la un curs de pregatire la Axioma) si ne-a facut placerea sa ne raspunda la cateva intrebari.
Cine este Cristi Necula ?
As incepe prin a povesti o scurta intamplare din perioada cand am venit in Bucuresti pentru a ma inscrie la facultate. Am plecat singur cu dosarul pentru inscriere in brate, de la matusa din Drumul Taberei, binenteles interesandu-ma inainte cum sa ajung unde aveam de ajuns (ce tramvai sa iau, unde sa cobor, etc). Se pare ca instructiunile au fost destul de clare pentru ca am ajuns aproape bine, si desi eram foarte aproape de facultatea unde voiam sa ma inscriu, a fost totusi nevoie sa intreb pe cineva unde este mai exact: “Nu te supara, poti sa-mi zici te rog unde este facultatea de Matematica?”, am intrebat un baiat, probabil student; la care el imi raspunde: “Matematica?”, m-a vazut cu dosarul in mana si a inteles ca vreau sa ma inscriu acolo: “Esti sigur ca vrei sa te inscrii la Matematica? Mai gandeste-te, nu-ti recomand, este foarte greu, multi o incep si putini o termina…etc” … apoi mi-a aratat unde era intrarea facultatii, eram foarte aproape. Cuvintele acelui tip m-au pus putin pe ganduri, dar mi-am continuat drumul.
Revenind la intrebare, absolvent al facultatii de Matematica si Informatica in cadrul Universitatii Bucuresti, sectia informatica, Cristi Necula este un tip ambitios care invata, analizeaza si pune in aplicare tehnici si actiuni in vederea derularii cu succes a proiectelor in care activeaza.
Cu ce te ocupi la job? Ce te atrage la meseria de Project Manager?
Incerc sa raspund simplu: coordonez echipe, comunic cu stakeholderi, monitorizez progresul proiectelor si actionez atunci cand este nevoie.
Intotdeauna m-au fascinat oamenii, deci lucru cu oamenii ma atrage cel mai mult la aceasta meserie, bine-nteles cumulat cu diversitatea proiectelor si provocarile lor. As zice ca nu exista doua proiecte la fel, asa cum nu exista doi oameni la fel, prin urmare varietatea este destul de vasta, nu ai timp sa te plictisesti, si asta imi place.
Te rog sa ne povestesti o intamplare / situatie (din proiecte) de care-ti amintesti cu drag.
In general petrecerile de incheiere a proiectelor sunt dragute 🙂 …dar nu numai … Imi aduc aminte cu drag o intamplare oarecum amuzanta acum, atunci nu era chiar funny, cum impreuna cu toata echipa munceam pana seara tarziu pentru a livra a doua zi la client, si din 30 in 30 de minute se auzea “ultimul deploy!”:)- intre timp mai gaseam probleme pe care, normal, trebuia sa le fixam, bug-uri descoperite in ultimul moment; a iesit bine pana la urma.
Care este secretul tau ca PM
Nu cred ca este chiar un secret, cel putin de-acum inainte sigur n-o sa mai fie:)
Incerc sa fiu cat mai aproape de oameni, sa le inteleg nevoile, ce le place, ce nu le place, cu ce probleme se confrunta si sa incerc sa-i ajut;
De ce? Pentru ca oamenii sunt cea mai importanta resursa a unui proiect.
Care sunt top 3 provocari in meseria de PM?
Dupa cum mentionam si mai sus, provocarile sunt diferite in functie de proiect, dar daca ar fi sa enumar trei dintre cele mai des intalnite, din punctul meu de vedere, as nominaliza: abordare situatii dificile noi, adaptarea rapida la schimbari – fie ca vorbim de scop, structura echipei, schimbari la nivelul organizatiilor – si trei: lucrul cu oamenii si implicit cresterea nivelului de performanta si maturitate ale echipelor.
Piata IT Software este din ce in ce mai dinamica, obiectivele si strategia companiilor se schimba din ce in ce mai des, prin urmare proiectele trebuie sa-si creasca nivelul de adaptabilitate (vezi evolutia tehnologiei in materie de gadget-uri: smartphone-uri, tablete, smartwatch, etc. – si nevoia imediata de aplicatii pentru aceste device-uri)
Cred ca metodologia Agile este un raspuns corect si o abordare benefica din partea proiectelor care se confrunta cu o dinamica mare a schimbarilor.
Ce face Cristi Necula in afara orelor de program?
Incerc sa petrec mai mult timp in aer liber – imi place si ma relaxeaza, ma plimb cu motocicleta, fac ture cu bicicleta, alerg, imi place tenisul de camp, practic spinning de 2,3 ori pe saptamana, ma uit la filme, citesc, ma documentez, iesiri in oras.
Cat de dificila a fost pregatirea pentru examenul PMP?
Destul de dificila, sau cel putin asa mi s-a parut la inceput cand am parcurs materia pentru prima data. Nu este un examen usor, prin urmare si pregatirea trebuie sa fie una sustinuta, cu un program riguros de invatare. Lucru mai putin obisnuit al acestui examen este si ca imbina partea de teorie cu exemple situationale din viata de zi cu zi a unui project manager, prin urmare este importanta si experienta in proiecte.
Cum te-a ajuat cursul de pregatire pentru examen de la Axioma?
In primul rand m-a ajutat sa inteleg “ce trebuie sa invat” (materia) acestui examen, apoi prin modul de a ataca fiecare “knowledge area”: partea de teorie, exemple practice si partea de fixare a cunostintelor – teste grile, m-a ajutat sa inteleg notiunile esentiale de care fie nu auzisem inainte, fie auzisem dar nu-mi era clar ce inseamna si, in plus, cum se poate aplica in practica. A fost un curs intensiv de o saptamana, timp in care a existat un bun dialog intre cursanti si trainer ceea ce mi-a oferit atat mie cat si celorlalti colegi posibilitatea sa aflam si sa dezbatem probleme concrete din proiectele noastre, incercand sa gasim impreuna posibile solutii de rezolvare.
Dupa cum aminteam si mai sus, trecerea examenul PMP implica cunoasterea teoriei, dar ai nevoie si de experienta in proiecte – cred ca marele castig al acestui curs a fost ca am reusit sa inteleg legatura dintre cele doua: partea de teorie si partea de aplicare a proceselor in proiecte.
Ce le recomanzi celor care ar dori sa urmeze un traseu de certificare?
Ii sfatuiesc sa se informeze bine inainte de a se apuca de invatat cu privire la bibliografia necesara(pmi.org), conditiile de inscriere la examen, conditiile de examinare, etc., sa-si faca un plan de studiu realist si care sa contina neaparat un deadline.
Eu am fost ghidat de catre voi, cei de la Axioma, atat pe partea de informare cat si in ceea ce priveste crearea unui plan de invatare care s-a dovedit a fi de succes pentru mine: am luat din prima examenul pentru PMP.
Desigur, le urez multa bafta la examen!