Certificare CARTA pentru training virtual
Podcast Axioma
Episodul 5
Notă: Acesta este transcriptul înregistrării live din data de 02 martie 2024.
Adrian: Salutare tuturor, sunt Adi și îl am alături de mine pe Marian.
În episodul de astăzi încercăm să aflăm câteva detalii despre acreditarea CARTA, pentru ca cei interesați să aibă informații valoroase, dincolo de ceea ce pot obține de pe website-ul axioma.ro.
Salut Marian!
Marian: Salut Adi!
Adrian: Marian, înainte să discutăm despre certificarea CARTA, hai să reluăm în câteva idei cheie, două-trei maxim…
Ce poți să ne spui despre CARTA, pentru toți cei care nu au luat încă contact cu conceptul, dă-ne câteva detalii.
CARTA in cateva cuvinte
Marian: OK, mulțumesc Adi.
Cred că e o idee bună să începem cu câteva detalii despre CARTA.
În principiu, când vorbim despre CARTA, vorbim despre o metodă de livrare pentru training online, training virtual, care ne ajută să livrăm un super curs, atât în sala de curs, cât și online.
De ce și una și alta…?
Pentru că, odată ce am început să stăpânim povestea asta destul de bine și trainerii au început să livreze online, au descoperit care este acel mix bun de activități care pot fi folosite și într-o parte și în alta.
CARTA este disponibilă gratuit, la carta-method.com, iar de asemenea, cei care sunt interesați să ia un prim contact cu CARTA, pot să vină la Axioma, să participe la un mini training online, miercurea și joia, o dată pe lună, două zile, de la ora 17:45 la ora 20.
Și așa, după cum spuneam, este o metodă cu care poți de unul singur sau desigur cu suport din partea noastră, să ții training-uri de calitate online, unde este ceva mai dificil, poate, decât în sala de curs.
Adrian: OK, mulțumesc!
Spune-mi, te rog, cine ar fi interesat să participe la acest curs?
Descrie-ne un pic publicul țintă.
Marian: Îhm, păi aș lua în considerare faptul că ăsta este un tip de curs cunoscut sub denumirea de Train the Trainer, la sfârșitul căruia obții această certificare de Experience Learning Facilitator.
Adrian: Ooo… poți încerca o traducere în limba română?
Marian: Da, sigur că da.
Vezi, pentru mulți traineri, training-ul înseamnă să comunici informații, să transmiți informație, poate verbal, oral, poate că folosind o prezentare, de aia mulți traineri pot să spună despre ei înșiși când se prezintă, că sunt buni comunicatori sau că sunt buni prezentatori.
Totuși, ăsta este un nivel, care se poate dovedi insuficient, și dacă vrei, punctul de rupere este atunci când introduci în training activități și mai ales activități de echipă.
Dacă în training-urile tehnice poți avea multe activități individuale, trainer-ul a prezentat, a făcut un instructaj despre o anumită metodă, despre o anumită tehnică, despre o anumită aplicație, iar participanții efectiv practică și acel lucru individual, astfel încât să-și dezvolte abilitatea, când vine vorba de alte zone, cum ar fi parta de Soft Skills, Vânzări, Leadreship, lucrurile se schimbă un pic, și e nevoie să introducem activități practice, de echipă.
Și aș pune accent pe partea asta de echipă, pentru că de aici poate, vine și succesul unui astfel de training.
În același timp vine și dificultatea.
Ce câștigi cu CARTA
Adrian: OK!
Dar, foarte pe scurt, ce ar avea oamenii de câștigat dacă ar veni la acest curs?
Marian: Mă pun acum în locul unui participant potential și trebuie să recunosc că un gând care îi animă pe mulți este că nu este chiar atât de ușor să ții un curs de succes online.
Pentru că e dificil uneori să ai succes în sală, online este chiar și mai dificil.
Trebuie să recunoaștem că online este mai greu și pentru că nivelul de improvizație pe care ți-l permiți este mai mic.
Dacă în sala de curs sunt traineri care, bazându-se pe carismă, bazându-se pe propria personalitate, pe imagine, reușesc ușor să se impună în fața grupului și reușesc să creeze sau să creioneze rapid o serie de activități sau un discurs, să spunem de impact, online e mai dificil, pentru că chestia asta plictisește și repede, repede, te prinzi că trebuie să pui altceva acolo.
În felul ăsta, ai nevoie de o metodă și metoda asta chiar îți dă claritate, îți dă direcție, te ajută să intri în timp și mai ales, te ajută să aplici aceste practici pe orice tip de curs ai ține tu.
Mulți oameni se bucură de faptul că apucă să cunoască și alți traineri.
Pentru că află și alte provocări pe care le au aceștia sau poate soluții pe care le-au găsit, iar legat de provocări, utilizarea platformelor online poate să facă diferența.
Respectiv modul în care utilizăm software-ul, tipurile de activități pe care putem să le folosim online pot să facă diferența.
Acuma, trebuie să fiu sincer să spun că mulți sunt curioși, și eu aș fi curios să aflu care sunt cu adevărat acele practici care îmi garantează mie succesul când țin training.
Adrian: Îhm.
Menționai mai devreme că acest curs este unul de genul Train the Trainer.
Marian: Îhm.
Ce aduce în plus CARTA
Adrian: Totuși, cu ce diferă față de un clasic Train the Trainer, acreditarea CARTA?
Marian: Diferă, în primul rând, din unghiul în care este livrat acest curs. Pentru că focusul nostru este pe parte de online.
Online ai nevoie de o schimbare de mindset și CARTA vine aici și ne oferă niște principii de lucru, niște valori, o altă perspectivă asupra modului în care noi putem să fim eficienți ca traineri.
Pe de altă parte, găsești aici sau cine vine găsește câteva elemente unice.
De exemplu, este vorba de cele șase tipuri de activități pe care le promovăm în CARTA ca fiind o garanție a menținerii nivelul de interes al participanților și o modalitate prin care putem să ne atingem obiectivele de învățare.
Este vorba de multă practicare, multă practicare cu tehnologia, multă practicare în echipe și la final, până la urmă, vezi că s-au schimbat vremurile și vorbim de o digitalizare și în zona de training, iar lucrul cu platformele colaborative face diferența.
Adrian: Platforme colaborative, te referi la genul platformelor ZOOM sau Microsoft Teams?
Marian: Mă refer și la astea, trebuie să recunosc că nu punem accentul foarte mult pe ZOOM și pe Microsoft Teams, mai degrabă, discutăm de platforme cum ar fi Colltrain, cu ajutorul cărora chiar poți, pe durata breakout rooms, să generezi un nivel de interacțiune fantastic.
ZOOM și Microsoft Teams sunt acolo ca să ne ajute să comunicăm, să ne vedem, să ne auzim.
Colltrain sau alte platforme ne ajută, de fapt, să interacționăm cu adevărat așa cum am face-o în sala de curs.
În plus, dacă ar fi să mai fac o completare, dincolo de partea de platforme colaborative, care sunt și ele importante, dar nu sunt suficiente totuși, în povestea asta, cei care participă la acreditarea CARTA au și ocazia să primească un coaching gratuit sau, de fapt, inclus în propunerea aceasta, pentru a-și transfera propriile activități online.
Desigur, mai apare o oportunitate și mă refer aici la cei care vin în acest training, nu neapărat din poziția de trainer.
Nu știu, poate că sunt oameni de produs, poate că-s oameni de vânzări care au nevoie să ofere training clienților, partenerilor lor, și aceste training-uri pot fi de durate mai scurte decât clasicele training-uri de două zile.
Pentru că în CARTA punem accent pe bucle de învățare de 30-90 de minute, asta creează oportunități de practicare și de aplicare, dacă vrei, dincolo de curs.
Sunt oameni care au participat la CARTA și care folosesc asta pentru facilitare de meeting-uri de exemplu, dând o altă dimensiune nivelului de interacțiune sau pentru workshop-uri, unde poate câteodată nu este despre transferul de cunoștințe, ci este mai degrabă de dezvoltarea de soluții, de colaborare, de obținerea unor, dacă vrei, percepții comune, facilitarea unui vot de echipă.
Genul ăsta de activități… și practic cred că aici vine diferența față de ceea ce se întâmplă într-un curs tradițional de Train the Trainer.
Dacă ar fi să fac o paranteză, personal, le recomand celor care sunt la început de drum să vină la mini training-ul CARTA sau, dacă au avut ocazia, să mai participe la un alt Train the Trainer, este nemaipomenit, este un plus!
Investiția inițială de timp în dezvoltarea ca trainer
Adrian: Ai menționat ceva mai devreme câteva detalii legate de durată, totuși, cât durează, ca ultima întrebare, acreditarea CARTA?
Marian: Este vorba de un curs de două zile și jumătate, în care participanții iau contact cu elementele metodei, practică, lucrează cu platformele, interacționează între ei, și după aceste două zile și jumătate, vorbim de o săptămână, poate zece zile, în care au ocazia să pregătească livrarea unei bucle de învățare.
În felul ăsta, ne întâlnim, prezentăm, adică participanții prezintă pe durata unei jumătăți de zi.
Către cine?
Chiar către aceeași audiență – cei care au participat în sală – și desigur putem să îi ajutăm și cu un, hai să spunem, o augmentare de audiență punctuală, să facem o sală mai mare, să facem un grup mai mare, iar în urma prezentării respective, cei care dovedesc că aplică sau utilizează practiciile CARTA, așa cum ne dorim, primesc această acreditare.
Lucrurile nu se opresc aici, pentru că odată ce ești trainer acreditat CARTA ai ocazia să și practici, și aici propunem un stagiu de 100 de ore, care pot fi ulterior documentate, astfel încât să devii din trainer acreditat CARTA, senior trainer.
Și asta te pune pe un traseu și mai interesant, deoarece în momentul ăsta ești gata, poate, să intri într-un program de pregătire, să devii master trainer și ulterior să ții la rândul tău sesiuni de acreditare CARTA, să îi ajuți pe alții să devină trainer.
Adrian: Marian, îți mulțumesc și te mai aștept și la alte episoade pe acest subiect CARTA, care pare să fie extrem de ofertant!
Mulțumesc mult!
Marian: OK!
Mulțumesc și tie, Adi!