Work in Team 9

Interviu cu Cristian Stirbescu

Trainer

Cristian Stirbescu

E August, ultima luna de vara si suntem mai liberi. Ne refacem fortele dupa o prima jumatate de an foarte incarcata.
Cristian (Cristi) Stirbescu, senior trainer la Axioma ne-a facut bucuria sa ne raspunda la cateva intrebari despre meseria de trainer si preocuparile lui personale si profesionale.

Ce te atrage la meseria de trainer?

Meseria de trainer este de departe una dintre cele mai interesante meserii pe care le-am practicat. Ai parte de multa munca, dar si satisfactiile sunt pe masura. Imi place sa vad cum oamenii progreseaza de la o zi la alta, cat de motivati sunt sa aplice ceea ce au invatat si mai mult de atat sa-si doreasca sa ne intanim din nou la un alt seminar. Ar fi un sablon sa spun ca imi plac provocarile, ca in training nicio zi nu seamana cu alta, (cu toate ca este foarte adevarat) dar in timp am invatat ca o pregatire in detaliu si o planificare atenta duc de cele mai multe ori la derularea scenariului stabilit fara prea multe surprize neplacute. Una peste alta, cel mai mult la meseria mea imi place cand invat lucruri noi chiar de la cursantii mei.

Cum ai ajuns sa fii trainer?

De-a lungul vietii mele profesionale am participat la foarte multe seminarii in rolul de cursant. De fiecare data am fost fascinat de pregatirea solida a trainerilor, de usurinta cu care transmiteau informatiile si de foarte multe ori de naturaletea cu care conduceau cursurile.
Usor, usor am incercat sa aplic aceste tehnici in pregatirea oamenilor din echipele pe care le conduceam.
Asadar am cochetat destul de mult cu aceasta meserie.
Cum am ajuns trainer profesionist? E o poveste lunga de care, nu stiu de ce, dar nu vreau sa-mi aduc aminte.
M-am pregatit mult, m-am chinuit, am studiat intens, am scris materiale si in final dupa vreo 3 tentative de renuntare am ajuns la standardele Axioma Solutions.
Cert este ca a meritat efortul.

Cristian Stirbescu 2

Te rog sa ne povestesti o situatie de care-ti amintesti cu drag de la curs

As mentiona chiar doua situatii. In cea dea doua zi a unui curs de MS Excel, un participant mi-a marturisit ca inainte de seminar se gandea cu groaza ca o sa trebuiasca sa „indure” foarte multe ore de curs tehnic plictisitor.
A mers pe metoda mea si dupa prima zi situatia s-a schimbat. Seara, cursantul mi-a impartasit faptul ca abia astepta sa se faca dimineata pentru a lucra din nou impreuna!
Alta data, dupa un curs de Time Management cursantii au fost atat de incantati de metoda mea de livrare incat mi-au trimis o diploma de merit in limba engleza pe care scria “In recognition of ingeniously coordinating the most entertaining training seminar so far”

Care este secretul tau ca trainer?

Secretul meu… incerc sa le ofer cursantilor mei de fiecare data o experienta memorabila. Am constatat ca atunci cand se simt bine, sunt relaxati sau rad, oamenii au o capacitate mult mai mare de a inmagazina cunostite noi. Aceasta este tehnica mea.
Alternez intotdeauna utilul cu placutul pentru ca obiectivul meu se suprapune perfect pe motto-ul Axioma Solutions: „Better peple, Better Results”.

In ce domenii ai lucrat inainte sa faci training?

Cu mici exceptii, activitatea mea profesionala este impartita intre doua domenii mari: televiziune si vanzari. Am inceput ca reporter / redactor, am condus doua posturi locale de televiziune iar mai apoi am lucrat in vanzari in companii nationale si multinationale.
Am ocupat diverse functii precum cea director de vanzari sau de branch manager. Toate aceste experiente si faptul ca am lucrat mult cu oamenii m-au ajutat enorm in meseria de trainer.

Cristian Stirbescu 3

Care este cursul care ti-e cel mai drag?

Cu siguranta MS Excel nivel Mediu – Avansat. Poate si pentru faptul ca l-am livrat de cele mai multe ori si il cunosc in cele mai mici detalii.
Surprinzator este ca si dupa atatia ani cursantii vin cu provocari noi, fapt care ma motiveaza la maxim.

Ce-si propune Cristi sa faca in urmatorii trei ani?

Fara discutie tot training. Mai am lucruri de invatat si zone de imbunatatit. Si mai sunt o gramada de oameni care au nevoie sa invete Excel.

Ce asteptari ai de la cursantii tai?

In primul rand sa fie cat mai deschisi. Uneori timpul alocat seminarului este insuficient pentru a trata in detaliu fiecare topica. Tocmai de aceea o buna comunicare ne ajuta sa ne concentram pe esential.

Ce face Cristian in afara salii de curs?

Cate putin din toate. Cant la chitara, joc tenis cu piciorul, ma uit la filme, ma plimb si de multe ori ma pregatesc pentru urmatorul seminar. Cel mai mult insa imi place sa stau cu familia mea.

Cristina Udrescu

Similar Posts