Leadership

Ce este “Action Centred Leadership” ACL?

Scurt Intro

La jumătatea lunii mai 2015 l-am contactat pe Alan Chapman, proprietarul site-ului www.businessballs.com pentru a-mi acorda dreptul de traducere şi prezentare în limba română a unui articol de tip “sinteză” asupra a ceea ce inseamnă “Action Centred Ladership”.

Deşi articolul original a fost scris in 2012, din analiza mea a reieşit că este probabil cel mai bine scris articol disponibil pe internet pe acestă temă, astfel încat cei care nu au luat înca un contact serios cu ACL să-şi facă o imagine rapidă asupra modelului de leadership al lui John Adair.

Acest articol este republicat respectând drepturile de autor, prin permisiunea exclusivă de publicare din partea: Alan Chapman (businessballs.com), Steve Read (Adair International) şi John Adair.

Personal vreau să le multumesc pe acestă cale pentru deschiderea, înţelegerea şi răbdarea, de care au dat dovadă. De asemenea, vreau să-i multumesc Cristinei Udrescu pentru traducere şi adaptare.
Reproducerea articolului sub orice formă este interzisă fără acordul explicit al tuturor celor de mai sus.

Iată mai jos traducerea articolului original.

Modelul Action Centred Leadeship al lui John Adair – un model despre cum să conduci şi să gestionezi echipe

Modelul simplu (dar deloc simplist) Action-Centred Leadership al lui John Adair  oferă un plan pentru  conducerea și managementul oricărei echipe, grup sau organizație. Action Centred Leadership este, de asemenea, un model simplu de leadership și management, ceea ce îl face ușor de reținut și aplicat, și poate fi adaptat pentru propria dvs. situație.

Managerii buni și liderii ar trebui să stăpânească pe deplin cele trei domenii principale ale modelului Action Centred Leadership, și ar trebui să poată utiliza fiecare dintre elementele sale în funcție de situație.

Capacitatea de a face toate aceste lucruri, de a păstra echilibrul corect, de a produce rezultate, de a ridica moralul, de a îmbunătăți calitatea, dezvolta echipe și productivitea, sunt semnele unui manager și lider de succes.

Modelul ACL al lui John Adair

Cele trei părți ale modelului lui John Adair Action-Centred Leadership sunt de obicei reprezentate de diagrama celor trei cercuri intersectate, care este marcă înregistrată a lui John Adair, și folosit aici cu permisiunea sa. Celebrul model “al celor trei cercuri” al lui Adair este unul dintre simbolurile cele mai cunoscute și reprezentative ale teoriei de management. Când faceți referință la această diagramă în scop didactic și de formare profesională, vă rugăm să specificați că aparține lui John Adair, și să ajutați la păstrarea integrității și originii acestui model excelent.

Modelul Action-Centred Leadership al lui John Adair este reprezentat prin diagrama celor “trei cercuri” care ilustrează cele trei responsabilități principale ale managementului în viziunea lui Adair:

  • Realizarea sarcinii
  • Gestionarea echipei sau a grupului
  • Gestionarea individului
Modelul ACL

Modelul lui John Adair – Action-Centred Leadership – sarcină-echipă- individ se adaptează extrem de bine (vezi mai jos) cerințelor unui management al afacerilor modern. 

ACL Acreditation Banner Home

Atunci când îl utilizați pentru business-ul dvs, gândiți-vă la aspectele de performanță necesare succesului în propria situație și includeți factorii proprii relevanți în model pentru a crea propria interpretare. Acest lucru vă va oferi un cadru de gestionare foarte util:

Responsabilitățile dumneavoastră în calitate de manager pentru realizarea sarcinii sunt:

  • identificarea scopurilor și viziunii pentru grup, scopul și direcția – definirea activității (sarcina)
  • identificarea resurselor, oamenilor, proceselor, sistemelor și instrumentelor (ex. financiare, comunicații, IT)
  • crearea planului pentru realizarea sarcinii – livrabilele, măsurile, termenele, strategia și tactica
  • stabilirea responsabilităților, obiectivelor, rezultatelor și măsurilor de comun acord și delegarea
  • definirea standardelor, calității, timpului alocat și a parametrilor de raportare
  • activități de control și menținere a nivelului performantei conform parametrilor stabiliti
  • monitorizarea și menținerea performanței generale conform planului
  • raportarea privind progresele înregistrate versus scopul grupului
  • analiza, re-evaluarea în vederea reglării planului, a metodelor și tintelor (targets) după cum este necesar

Responsabilitățile dumneavoastră în calitate de manager al grupului sunt:

  • stabilirea, aprobarea și comunicarea standardelor de performanță și comportament
  • stabilirea stilului, culturii, abordarea grupului – elemente de soft skills
  • monitorizarea și menținerea disciplinei, eticii, integrității și concentrare asupra obiectivelor
  • anticiparea și rezolvarea conflictelor, luptelor sau dezacordurilor din cadrul grupului,
  • evaluarea și schimbarea după cum este necesar, a echilibrului și componenței grupului
  • dezvoltarea lucrului in echipa, cooperare, moralul și spiritul de echipă
  • dezvoltarea maturității colective și capacitatea grupului – crescand progresiv gradul de libertate și autoritate al grupului
  • încurajarea echipei către realizarea obiectivelor si a țelurilor – motivarea grupului și oferirea sentimentului de scop comun
  • identificarea, dezvoltare și stabilirea rolurilor de lideri pentru echipă și proiect în cadrul grupului
  • permiterea, facilitarea și asigurarea comunicarii eficiente atât între membrii grupului cât și în relațiile externe
  • identificarea și asumarea nevoilor de formare ale grupului
  • oferirea de feedback grupului cu privire la progresul general; să se consulte, să solicite feedback și soluții din partea grupului

Responsabilitățile dumneavoastră în calitate de manager pentru fiecare individ sunt:

  • să înțeleagă membrii echipei ca indivizi – personalitatea, aptitudinile, punctele forte, nevoile, obiectivele și temerile
  • să asiste și să sprijine indivizii – planuri, probleme, provocări, puncte forte și puncte slabe
  • să identifice și să stabilească responsabilitățile și obiectivele individuale adecvate
  • să recunoască și să laude indivizii- recunoaște efortul și munca de calitate
  • să recompenseze persoanele după caz, cu responsabilități în plus, avansare și statut
  • să identifice, dezvolte și să utilizeze capacitățile și punctele forte ale fiecărui individ
  • să formeze și să dezvolte fiecare membru al grupului
  • să dezvolte libertatea de actiune și autoritatea fiecărui individ

Action Centred Leadership și John Adair

John Adair s-a născut în 1934, în Regatul Unit al Marii Britanii și a  dezvoltat modelul Action Centred Leadership în timp ce preda la Academia Militara Sandhurst Royal și era director adjunct și șef al departamentului de leadership la The Industrial Society. Acest lucru ar fi fost în anii 1960 și ’70, astfel încât, din perspectiva teoriilor de management, munca lui Adair este relativ recentă.

Munca sa cu siguranță cuprinde și susține o mare parte din gândirea anterioară cu privire la nevoile umane și motivație a lui Maslow, Herzberg și Fayol, și teoria sa adaugă o dimensiune organizațională suplimentară, elegantă și simplă, acestor lucrări. Foarte important, Adair a fost, probabil, primul care a demonstrat că leadership-ul este o abilitate educabilă, transferabilă, mai degrabă decât a fi exclusiv, o abilitate înnăscută.

El a ajutat la schimbarea percepției asupra managementului pentru a include leadership-ul, incluzând abilitățile asociate cu luarea deciziilor, comunicarea și gestionarea timpului. O dată cu dezvoltarea modelului Action Centred Leadership, Adair a scris peste 40 de cărți despre management și leadership, inclusiv “Leadership eficient”, “Nu șef, ci lider” și “Marii lideri”.

În prezent, Adair este consultant de management și are, de asemenea, propria sa editură în Surrey, Anglia. El are în continuare legături cu Universitatea din Surrey, unde a fost șef al departamentului de studii de leadership din Marea Britanie între 1979 și 1983. Dr. David Farady a fost numit director al Fundației John Adair Leadership în ianuarie 2006.

Excelenta carte “Ghidul pentru guru al managementului’ a lui Carol Kennedy, susține faptul că ideile John Adair sunt fundamentale și foarte importante în dezvoltarea gândirii de management și leadership:

Leadership-ul este diferit de management. Toți liderii nu sunt neapărat manageri mari, dar cei mai buni lideri vor avea abilități bune de management. Prezența unuia dintre seturile de abilități nu implică în mod automat și prezența celuilalt.

Adair a folosit sensul originar al cuvântului pentru a sublinia acest lucru: Leadership-ul este o abilitate veche de a decide direcția, etimologia unui cuvânt anglo-saxon care înseamnă drum sau calea înainte; știind pasul următor și apoi luându-i și pe alții cu tine. Management este un concept ulterior, din limba latină “manus”care înseamnă “mână”, și este mai mult asociat cu manipularea unui sistem sau mașină de vreun fel. Conceptul original de management a apărut în secolul al 19-lea, atunci când inginerii și contabilii au început să devină antreprenori.

Există elemente valoroase de management care nu se regăsesc neapărat în leadership, de exemplu, administrarea și gestionarea resurselor. Pe de altă parte, leadership-ul conține elemente care nu se regăsesc în management, de exemplu,  îi inspira pe ceilalți prin propriul entuziasm și angajament.

Modelul Action Centred Leadership este cel mai cunoscut concept al lui Adair, în care cele trei elemente – realizarea sarcinii, dezvoltarea echipei și dezvoltarea indivizilor – sunt dependente reciproc, în același timp fiind esențiale și de sine stătător pentru rolul de lider.

Important este, de asemenea, faptul că Adair a stabilit aceste funcții de bază ale leadership-ului și spune că sunt vitale pentru modelul Action Centered Leadership.

Functiile ACL:

  • Planificarea – căutarea informațiilor, definirea sarcinilor, stabilirea obiectivelor
  • Inițierea – informarea, alocarea sarcinilor, stabilirea standardelor
  • Controlul – mentinerea standardelor, asigurarea progresului, procesul de luare a deciziilor pe parcursul derulării
  • Sprijinirea – contribuțiile indivizilor, încurajarea, spiritul de echipa, reconcilierea, moralul
  • Informarea – clarificarea sarcinilor și a planurilor, actualizarea, primirea de feedback și interpretarea sa
  • Evaluarea – fezabilitatea ideilor, performanța, asigurarea auto-evaluării

Prin urmare, modelul Action Centred Leadership nu este de sine stătător, el trebuind  să fie parte dintr-o abordare integrată a procesului de management și de conducere, și care, de asemenea, ar trebui să includă un accent puternic pe aplicarea acestor principii prin formare.

Adair promovează, de asemenea, regula ‘50%-50%”pe care o aplică diferitelor situații care implică două posibile influențe, de exemplu, consideră că 50% din motivație revine individului și 50% provine din factori externi, printre care leadershipul altei persoane. Acest lucru contrazice cei mai mulți guru motivaționali care afirmă că cea mai mare motivație este din interiorul individului. De asemenea, el sugereaza ca 50% din succesul construirii unei echipe vine de la echipa și 50% de la lider.

Adair este un exemplu al modului în care gândirea despre management se schimbă și devine mai sofisticată de-a lungul timpului, și ca răspuns la dezvoltarea gândirilor precedente. Personal, am un mare respect pentru munca lui Adair – este mult mai accesibilă și relevantă decât o mare parte din viziunea tradițională a altor guru – de asemenea, este holistică – se poate vedea cum funcționează cu ușurință într-un mod multi-dimensional, și mai presus de toate cred că atinge direct esența rolului de lider, ceea ce explică foarte clar de ce unii reușesc și alții nu.

Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul personal al lui John Adair . De asemenea puteţi vizita şi pagina Adair International.

Utilizarea ideilor, teoriilor și diagramei Action-Centred Leadership a lui John Adair

În cazul în care faceți referință la ideile John Adair despre Action Centred Leadership în predare, instruire, coaching și învățare, vă rugăm asigurați-vă că mentionati întotdeauna sursa conceptului și a diagramei lui John Adair. Acest lucru va ajuta la conservarea integrității și originii operei sale.

Puteți face, desigur, referire la ideile lui Adair și puteți reproduce diagrama celor 3 cercuri în scopuri educaționale, deși atunci când faceţi acest lucru, vă rugăm să vă asigurați de faptul că cele trei cercuri este o marcă aparținând lui John Adair.

Această utilizare gratuită include scopuri educaționale generale, cum ar fi:

  • educarea elevilor în colegii și universități
  • teme și eseuri ale studenților despre teoriile de management, etc
  • referire la teoria lui Adair și diagrama Action Centred Leadership în cadrul cursurilor de formare în domeniul managementului (flip-charts, PowerPoint, note, etc)
  • comentarii, critici și compararea cu alte idei și teorii în cadrul de formare în management și educație
  • printarea acestei pagini web pentru utilizare și / sau copiere ca și pliante, sau utilizarea pasajelor de text pentru propriile materiale de instruire (doar cu scop de predare necomercial – NB- dacă doriți să includeți materialele lui Adair în cadrul unor cursuri plătite, trebuie să solicitați permisiunea de utilizare din partea Fundației de Leadership a lui Adair Conducere prin linkul urmator http://www.johnadair.co.uk/ )

Ca de obicei, vă rugăm aratați atribuțiile corespunzătoare, proprietatea și originile ideilor într-o astfel de utilizare.

Ca și în multe alte pagini ale acestui site, această secțiune despre  Action-Centred Leadership este un rezumat și o introducere la ideile sale.

Daca doriți să aflați mai multe despre munca lui John Adair, să aprofundați teoriile sale sau să folosiți ideile sale pentru publicare sau programe de instruire și de livrare comerciale, trebuie să cereți permisiunea și / sau licența, care poate fi obținută prin intermediul site-John Adair, unde veți avea asistență.

Vezi, de asemenea, Adair International pentru sprijin specific în aplicarea muncii lui John Adair în cadrul organizațiilor.

Această pagină este oferită gratuit pentru învățare și dezvoltare cu permisiunea lui John Adair, pentru care îi mulțumim.

Pentru a accesa articolul original accesaţi următorul link: http://www.businessballs.com/action.htm

Despre autor si referinte

Logo-ul Action Centred Leadership reprezentat prin cele 3 cercuri suprapuse este o marca intregistrata a lui John Adair

©john adair action-centred leadership concept, alan chapman review and summary 2000-2012.

Vrei sa afli mai mult?

John Adair

Te invitam sa citeşti cateva articole scrise de John Adair cu prilejul vizitei sale in Romania (20 Noiembrie 2014) accesând urmatoarea adresa: http://www.howtogrowleaders.ro/articole/

Similar Posts