Claudiu Bota – Interviu cu un SCRUM Master certificat SAFe SCRUM Master
Cine este Claudiu Bota?
Un om, intre oameni – Claudiu Bota, Patient Journey Partner
Te rog sa ne impartasesti cateva idei despre traseul tau profesional.
In 2008, am terminat Medicina Veterinara, iar vara acelui an ma regasea in cautarea unui job.
Intr-o zi am fost sunat pentru un interviu in pharma, profil uman. Eram in dubii, fac sau nu fata… Peste o saptamana eram la interviu, iar in aceeasi zi, dupa 3 discutii si un test psihologic infernal, eram angajat.
Au urmat 14 ani, in diferite companii, incercand sa fac ce stiu mai bine – cunostiinte cumulate in beneficiul pacientilor. Satisfactia este sublima, cand stiu ca acestia beneficiaza de tratamente bune pentru o viata mai buna!
Ce prefera Claudiu sa faca in afara orelor de program?
Timpul imi este impartit intre familie (sotie si doi pitici), iesiri in aer liber, descoperit locuri si oameni noi, citit, gatit, etc.. Incerc sa ma implic in activitati relaxante, care sa ma degajeze total. Din pacate, trece foarte repede…:)
De unde interesul pentru Agile?
Buna intrebare! Un cumul de factori, poate?:)
Totul a inceput cu transformarea si implementarea de catre compania la care lucrez in acest moment. Au venit niste traininguri, ore petrecute “agile’, etc.… Pozitiv a fost ca, inca de la inceput a existat curiozitatea legata de aceasta abordare. Care suna foarte bine. In teorie…
Cand si cum ai luat prima oara contact cu modul de lucru Agile? Iti mai aduci aminte ce gandeai la vremea respectiva despre aceasta abordare?
Recunosc ca la inceput (acum aproape 2 ani) a fost destul de ciudat. Dar practica de zi cu zi, m-a adus intr-un punct care imi place.
Ideiile ce reies din urma intalnirilor si discutiilor suna tot mai bine. Fiecare constientizeaza, acum, ce are de facut. Si o face tot mai bine. Este importanta teoria dar munca si implementarea iti ofera satisfactia. Mai ales cand privesti in urma si vezi proiectele realizate si implementate.
Deja am uitat cum era inainte…. 🙂
Cum te-a ajutat pe tine si pe colegii din echipele din care faci parte, tranzitia la Agile?
Mult. Am evoluat foarte mult. Ceea ce facem noi este extrem de important si de multe ori salveaza vieti.
Eficientizarea activitatilor de zi cu zi, libertatea fiecaruia dintre noi in modul de actiune si adaptarea la noi situatii, oferirea si primirea feedback-ului, conteaza si se finalizeaza de obicei cu rezultatele dorite.
Agile m-a facut sa gandesc mult mai in ansamblu si aplicat.
Ce inseamna pentru tine certificarea de Scrum Master?
Face parte oarecum din “next steps”. Mi-am dorit mult sa imi insusesc aceste capabilitati. Este insa si o recunoastere a muncii depuse in aceasta perioada si a impactului in cadrul echipelor din care am facut si fac parte.
Este o responsabilitate in a-i face pe ceilalti sa inteleaga procesul, sa il inteleaga si sa il adopte. Facilitatea acestor actiuni conteaza foarte mult si este o atributie majora a SM.
Vine la pachet cu invatarea continua si auto-organizarea fiecaruia.
Cat de dificil a fost examenul de certificare? Cum se compara acest examen cu altele, in termeni de dificultate?
Recunosc ca examentul in sine nu a fost atat de dificil pe cat ma asteptam. Dorinta, insusirea metodologiei SCRUM, experienta acumulata in aceasta perioada m-au facut sa il iau din prima.
M-a ajutat mult participarea activa la cursurile si exemplele practice din cadrul trainingului/urilor cu Axioma.
Cum te-au ajutat cursurile de Agile de la Axioma?
Cum spuneam mai devreme, mentoring-ul oferit de trainerii Axioma, in special Marian :), de la teorie la exemplele de caz, m-au ajutat sa inteleg mai bine AGILE si SCRUM. In general, toate sesiunile cu ei sunt de real ajutor!
Ce le recomanzi celor care ar dori sa urmeze un traseu similar?
Sa incerce! Pricipiile trebuie intelese si fixate. Daca le va placea si se vor simti parte, atunci sa practice. Nu se poate “si asa”.
Rezultatele sunt mai mult decat incurajatoare. 🙂