Daniela Moaca – Interviu cu un SCRUM Master certificat SAFe SCRUM Master

Daniela, cine esti si cu ce te ocupi?

Sunt Daniela Mitroescu, 🙂 aterizata pe Pamant undeva prin 89′, intr-o familie cu profil tehnic, devenita Moaca prin casatoria cu un om misto si mama a doi teroristi minunati.

Pe plan profesional, ma ocup de coordonarea unui echipe din cadrul EOSIT Services,companie ce produce software in domeniul colectarii de creante.

Ce preferi sa faci in afara orelor de program?

Ai mei nazdravani ocupa mare parte din timpul liber, asa ca incercam sa descoperim lumea impreuna.

Cum ai ajuns sa lucrezi in IT? Ce apreciezi cel mai mult la jobul tau actual?

Povestea mea cu IT-ul incepe devreme, din scoala generala. Intodeauna mi-a placut matematica, insa parintii mei au considerat ca nu este de ajuns si m-au indreptat catre informatica. Nu ma gandeam pe atunci ca am sa imi fac meseria cu atata placere si pasiune, asa ca nu pot decat sa le multumesc.

Imi desfasor activitatea in EOS din 2011, primele 6 luni am lucrat in departamentul de IT din cadrul EOS Ksi Romania si apoi am trecut in EOS IT.

Cel mai mult apreciez la jobul meu faptul ca in cei 11 ani am invatat in fiecare zi ceva nou, m-am dezvoltat si am avut libertatea sa  aleg, mai mult de atat, am fost incurajata sa iau decizii si am avut sprijinul unor oameni extrordinari.

In 2022 ai parcurs programele de SAFe Scrum Master si SAFe POPM. Cum te-au ajutat acestea sa cresti profesional?

Am inceput sa implementam Safe in EOSIT in 2018-2019  din nevoia de agilitate.

Treceam de la a oferi o solutie monolit la o solutie bazata pe microservicii si nu reuseam sa livram la timp, deploy-urile in productie aveau o cadenta de >4 luni.

Dupa cateva incercari de a ne organiza in echipe agile si a incepe sa producem si sa livram la timp, am reusit sa ajungem la o formula stabila – avem echipe de dezvoltare in Romania, Macedonia si Polonia, echipa de analisti si echipa de migrare in Romania, deploy-urile se realizeaza acum automat, in fiecare zi si lucram in sprinturi de 2 saptamani.

Cele 2 cursuri de Safe m-au ajutat sa inteleg concepte esentiale pentru activitatea mea si sa fixez cunostinte ce ma vor ajuta pe termen lung. Am invatat ca trebuie respectate regulile de aur ca sa poti atinge obiectivele propuse. Chiar daca practicam Safe si mai trecusem prin documentatie, nu intelesesem tool-ul cu adevarat, insa cursul a rezolvat enigmele Agile-ului.

Spre finalul anului trecut ai facilitat pentru prima oara un eveniment de PI Planning. Cum a fost aceasta experienta pentru tine?

A fost o experienta asa cum mi-am dorit, chiar daca mai am multe de invatat, a fost o cermemonie ce m-a scos din zona de comfort si in final sunt multumita de rezultat.

Trebuie sa recunosc ca m-au ajuta mult PI-urile moderate de Marian, experienta si faptul ca ne-a ajutat sa intelegem fiecare pas din cadrul acestei ceremonii SAFe.

Ce le recomanzi celor care doresc sa se dezvolte profesional utilizand SAFe?

Recomand SAFe, in cazul echipei noastre a functionat si m-a ajutat nu numai pe mine dar si pe colegii mei sa ne dezvoltam, am iesit din zona de comfort si am invatat lucruri noi.

Suntem mai organizati si dedicati dezvoltarii produsului nostru.

Treptat, mare parte din echipa a urmat cursurile de SAFe si asta a imbunatatit activitatea noastra.

Cum ti s-au parut examenele de la Scaled Agile?

Examenele nu sunt simple 🙂

Documentatia SAFe este stufoasa si e nevoie sa fie parcursa cu atentie.

Multe puncte atinse de examen insa sunt subliniate si explicate pe parcursul cursului.

Ce le recomanzi celor care se pregatesc pentru certificare?

Cursul are un rol esential, de asemenea si parcurgerea documentatiei.

Daca este deja practicat SAFe, cursul vine ca un plus necesar.

EOS poza

Similar Posts