Bicycle Team

Interviu cu Septimiu Mitu

PMP

Septimiu Mitu

Pe Septimiu Mitu de la Endava l-am cunoscut cu ocazia cursului de pregatire pentru PMP din luna februarie 2015. Ce am remarcat atunci pe durata simularilor de examen au fost atat scorurile bune dar si dorinta lui Septimiu de a obtine cat mai rapid certificarea de PMP. Asa a si facut, in cateva zile de la terminarea cursului a demarat completarea scrisorii de eligibilitate.

M-am bucurat sa primesc din partea lui mesajul “Thanks a lot for the training! It worked!”pentru ca in decurs de doar 2 saptamani de la primirea confirmarii de eligibilitate, Septimiu a luat cu succes examenul de PMP.
Un adevarat tur de forta dupa parerea mea, un efort rasplatit. Cu cateva saptamani in urma a acceptat propunerea noastra de a ne acorda un interviu si de a ne impartasi propria experienta legata de aceasta certificare.

Cine este Septimiu, spune-ne cateva cuvinte despre tine?

Septimiu Mitu – de curand 31 de ani – lucrez in proiecte IT de cand am terminat Automatica.
Am facut trecerea prin design si arhitectura si am intrat in management.

Cu ce te ocupi la job? Ce te atrage la meseria de Project Manager?

Project Manager, People Manager si merg spre directia de account management.Toata cariera mea am lucrat pentru vendori de servicii IT, intotdeauna in proiecte. Ca Project Manager imi place foarte mult faptul ca pot sa influentez modul in care lucreaza echipele mele si cum se transforma dintr-un grup diversificat intr-o echipa care livreaza repede.

Te rog sa ne povestesti o intamplare / situatie (din proiecte) de care-ti amintesti cu drag.

Am o tendinta spre perfectionism pe care incerc sa mi-o stapanesc. La sfarsitul unui sprint dintr-un proiect Agile, pe vremea cand faceam leading tehnic, eram foarte dezamagit si suparat din cauza ca nu am reusit cu echipa sa livram cat agreasem la inceputul sprintului. Ce mi s-a parut extraordinar a fost ca Scrum Masterul, care era mult mai matur emotional ca mine, a inceput discutia de retrospectiva extrem de pozitiv – s-a concentrat pe cum putem sa facem mai bine, mai degraba decat ce am gresit. A fost un moment care mi-a deschis ochii si m-a facut sa imi iubesc mult mai mult echipele – inclusiv atunci cand inca nu sunt “fine-tuned” ca sa livreze.

Te rog sa nominalizezi top 3 provocari in meseria de PM?

1. Oameni din echipa care nu sunt motivati intern si care vin la fix pleaca la fix si fac cat “trebuie”.

2. Alinierea intre stakeholderii proiectului – si navigarea hatisurilor de putere (fiind din partea vendorului si necunoscand la inceputul proiectului organizatia clientului).

3. Deconectarea intre vanzari si livrare – vanzatorii incearca sa promita uneori lucruri fara o acoperire perfecta. Bineinteles, nu intotdeauna.

Care este secretul tau ca Project Manager

Nu cred ca e neaparat un secret. Cred ca atitudinea mea pragmatica si modul in care relationez cu oamenii (echipa, clientul si ceilalti stakeholderi) sunt punctele mele forte. Sau poate ca dorinta foarte puternica de a reusi.

Septimiu Mitu Interviu1

Ce face Septimiu in afara orelor de program?

Acum trei ani as fi raspuns: alearga. Acum doi ani: se da cu bicicleta. Anul trecut: triatlon. Anul asta: CrossFit.

Singura constanta – printre toate celelalte lucruri este cititul – orice carte nonfiction de la biologie la business.

Septimiu Mitu Interviu2

Ce inseamna pentru tine certificarea ca PMP? De ce le-ai recomanda altora sa mearga pe acelasi drum?

Certificarea pana la urma e doar o hartie care poate ajuta sa deschida usi. Cursul in schimb mi s-a parut foarte bun pentru ca m-a ajutat cu un vocabular universal aplicabil, mi-a aratat cumva de ce anumite lucruri se fac asa cum se fac. Tot la curs am vazut ce “blind spots” mi-a lasat experienta de pana atunci (n.n. de dinainte de curs)

Cat de dificila a fost pregatirea pentru examenul PMP? Care a fost strategia ta de pregatire?

Nu a fost asa de greu cum ma asteptam – pentru invatarea propriu-zisa am identificat cele mai slabe arii, pe care le-am reluat de cate ori a fost nevoie, intr-un ciclu: citit cartea PMP, citit Rita PMP Exam Prep, facut testul la finalul capitolului.

Pentru pregatirea de examen am facut foarte multe teste, inclusiv folosind o aplicatie Android cu un pret modic. Orice minut liber mai era un test cu cateva intrebari.

Septimiu Mitu Interviu3

Cum te-a ajuat cursul de pregatire pentru examen de la Axioma?

Mi-a faciltat structurarea foarte clara a conceptelor de PM, mi-a aratat foarte bine punctele slabe pe care le aveam si m-a ajutat cu strategia de examen.

Ce le recomanzi celor care ar dori sa urmeze acest traseu de certificare?

Sa nu se sperie de acest examen – daca au experienta de proiecte, daca muncesc 1-2 luni sa invete si daca fac cursul vor reusi fara prea multe emotii.

Similar Posts