Interviu cu Cosmin Manole
Trainer certificat ACL
Cine este Cosmin, te rog sa ne spui cateva cuvinte despre tine
Sunt tata, sot, frate si fiu. Daca ar fi sa raspund scurt, aici m-as opri. 🙂
Altfel as putea spune ca sunt un montagne russe care se bucura de fiecare urcare si coborare.
Profesional sunt un fost corporatist cu vreo 17 ani experienta in management si viata corporatista, ani petrecuti in special in banci comerciale.
Cu 6 ani in urma am inceput sa fiu curios si sa aflu de ce oamenii se comporta asa cum se comporta, de ce in situatii diferite avem comportamente diferite, ce se afla de fapt in spatele la tot ce facem.
Asa am inceput sa studiez Programarea Neurolingvistica, pe care o studiez inca si cu siguranta nu cred ca voi inceta in a o aprofunda, pentru ca este modul in care, in ciuda faptului ca scopul a fost de a descoperi lucruri despre ceilalti, de fapt am descoperit multe lucruri despre mine, am reusit sa imi raspund la foarte multe intrebari personale, care pana atunci erau clasate la „pentru ca asa trebuie sa fie / pentru ca asa se face / pentru ca asa fac ceilalti”.
Dupa ani si sute de ore de formare in NLP, Coaching si Leadership, am inceput sa imbin experienta profesionala cu notiunile teoretice si mi-am propus sa imi pun amprenta in ceea ce priveste Leadership-ul din Romania. Sa fac parte din acel bulgare de zapada care la un moment dat va deveni urias si va transforma modul in care liderii cresc alti lideri.
Nu sunt un filantrop (inca 🙂 ) si pot spune ca sunt egoist, scopul pentru care fac tot ceea ce fac, este ca peste ani, copiii mei sa traiasca intr-un mediu cat mai curat posibil din toate punctele de vedere si pe toate planurile (politic, social, profesional…etc). Iar daca pot contribui cumva in aceasta directie, o voi face cu toata motivatia pe care mi-o ofera acest scop personal.
Cu ce te ocupi la munca, ce te-a determinat sa alegi aceasta pozitie?
Profesia mea pot spune ca este cu si despre oameni. Sunt Leadership Trainer & Coach.
Nu ma asteptam sa fie atat de greu sa imi dau seama ce m-a determinat sa aleg aceasta pozitie. 🙂
Ceea ce fac a venit natural si cred ca cel mai bine as putea raspunde cu o constientizare pe care am avut-o la un moment dat si pe care chiar am postat-o pe canalele de socializare:
„Peste tot gasesti metode despre cum sa iti gasesti vocatia.
Pe mine vocatia ma gasise de mult, doar ca nu o vazusem pana acum.”
Prin urmare cred ca nu eu am ales aceasta pozitie, ci ea m-a ales pe mine, eu doar am fost de acord.
Ai putea sa ne impartasesti o situatie din viata ta profesionala, de care iti amintesti cu drag?
Era inceputul lui 2009, venise criza si eram un manager proaspat promovat. In jur au inceput sa se taie bonusurile, sa se faca reduceri de personal, sa se inchida puncte de lucru.
A aparut intrebarea „Eu acum ce fac?”
Aveam 26 de ani si inca nu stiam multe despre Leadership sau Management. Instinctual am luat decizia de a strange echipa langa mine si in a stabili un obiectiv comun – „Sa nu fim dati afara”.
Foarte interesant este ca acest obiectiv care poate parea non business, a dus la rezultate financiare neasteptate in acea perioada si ca o consecinta, nu numai ca nimeni din echipa nu a fost concediat, unii dintre noi au fost ulteriori promovati.
In fara job-ului, ce-ti place sa faci in timpul tau liber?
In primul rand sa petrec timpul cu cei dragi. Sa calatorim si sa ne bucuram de fiecare clipa petrecuta impreuna.
Sa petrec timp cu sotia mea, sa ne luam cel putin o zi pe luna in care sa fim doar noi doi si sa mergem la un film sau la un spa.
Nu in ultimul rand imi place sa imi acord periodic, momente in care sa fiu cu mine, sa meditez si sa imi reincarc bateriile. Sunt acele momente in care ma readun si opresc putin tavalugul existentei. Consider ca pentru a fi ok cu si pentru ceilalti, in primul rand trebuie sa am grija de mine, de gandurile si emotiile mele.
De unde preocuparea ta pentru Leadership?
Nu as numi-o neaparat preocupare. Cred ca e doar un fel de a fil, chiar un stil de viata daca putem spune.
Imi spunea la un moment dat un cursant ca „Lucrurile sunt atat de simple si de bun simt, dar uitam cu desavarsire sa le aplicam in viata noastra”.
Cam de aici imi vine satisfactia, cand la cursuri sau in sedintele de coaching, vad cum apare o lumina pe fata celuilalt, cand pupilele se dilata si apare un mare AHA. 🙂
Pur si simplu este domeniul in care pot da maxim, imbinand felul meu de a fi cu experienta profesionala, cu cea personala si cu formarile pe care le-am urmat.
Te rog sa nominalizezi trei provocari cu care se confrunta cei care fac primii pasi in conducerea echipelor
In primul rand sa isi castige recunoasterea in randul oamenilor pe care ii au in subordine.
In al doilea rand sa isi insuseasca identitatea de lider, cu tot ce presupune noua pozitie. In sensul sa inteleaga ca nu mai este vorba despre el si despre ce are el de facut, ci este despre el, despre oamenii lui, despre superiorii lui, despre clientii lui, despre bugetul lui…etc.
In al treilea rand, dar nu in ultimul, sa isi dezvolte capacitatea de a cunoaste individual membrii echipei. Ficare cu stilul si personalitatea lui, cu problemele si tiparul motivational propriu.
In ce fel raspunde modelul Action Centred Leadership (ACL) cautarilor tale?
ACL mi-a oferit foarte multe raspunsuri la intrebarile de genul „de ce au functionat sau de ce nu au functionat anumite decizii pe care le-am luat.
In al doilea rand ma pot folosi de modelul ACL pe toate planurile si chiar daca poate parea amuzant, i-am gasit aplicabilitate chiar si in parenting. 🙂
Cum a fost experienta de certificare ca trainer ACL?
As putea raspunde printr-o analogie.
Stii acel moment cand incepi sa iti faci curatenie pe desktop. Ai o gramada de poze, fisiere, documente si foldere si la sfarsit mai ramand 3-4 foldere organizate si in care stii cu exactitate ce si unde se afla?
Cam asa mi-a facut ordine aceasta formare, pur si simplu a luat toate fisierele si le-a asezat intr-o ordine.
Ce te gandesti sa faci pe viitor, din rolul de trainer certificat?
In perioada imediat urmatoare voi incepe sa organizez cursuri open de Action Centred Leadership, urmand ca pe termen mediu sa il integrez intr-o academie de leadership, care doresc sa fie un program mult mai amplu si complex de formare in Leadership.
Care sunt motivele pentru care ai recomanda certificarea ACL si altor traineri care pregatesc echipe de manageri si lideri?
Pai cred ca principalul motiv ar fi experienta mea, mai precis faptul ca ofera o strategie clara, structurata si usor de asimilat, in ceea ce priveste modul prin care iti poti dezvolta rapid acele abilitati pe care sa le folosesti la inceput de drum ca lider.