Book Cover

Cine este John Adair?

Dupa experienta din martie de anul acesta cred ca pot sa va ofer perspectiva mea proprie:

  • Cum l-am descoperit pe John
  • Ce am aflat
  • Cum l-am cunoscut
  • Experienta intalnirii

Am scris acest articol pentru ca, spre uimirea mea, acum 3 ani nu stiam sa dau raspuns la aceasta intrebare.

Cum l-am descoperit pe John ?

In martie 2010 am inceput cautarile pentru un model de invatare pe partea de leadership. Interesul meu a fost la inceput unul strict comercial si anume de a aduce in Romania un model de leadership care sa raspunda unor cerinte specifice:

Sa fie practic: Suficient de usor, dar nu simplist astfel incat sa fie posibila predarea si ulterior utilizarea in activitatile specifice de conducere

Fara abureli! Sa fie eliberat de miturile create in jurul modelelor de “leaderi ideali”. Nu stiu cum sunteti voi, dar personal eu unul nu cred in asa ceva si sincer m-am cam plictisit sa citesc carti despre perfectii lumii incepand cu Welch pana la Steve Jobs. Asta fara sa le diminuez meritele ca personalitati, dar nu vad cum as putea eu sa reutilizez intelepciunea marilor leaderi intr-un curs unde oamenii descopera cum sa conduca cu succes echipa, departamenul sau compania.

Sa fie suficient de incitant astfel incat sa ofere acel “declic” necesar pentru a produce schimbarea in modul de actiune.

Adaptiv: Metoda sa poata fi aplicata indiferent de industrie sau nivelul ierarhic al leader-ului.

Am inceput sa citesc si sa ma documentez si Bingo! am descoperit unele din lucrarile lui, pe care le-am devorat cu interes, una cate una.

Ce-am descoperit m-a incantat si mai tare. Pentru mine a fost atat un traseu de validare a experientelor personale si profesionale cat si o experienta de maturizare.

Ce am aflat?

John s-a nascut in 1934 in Luton din Surrey acolo unde locuieste si azi la doar 15 minute de locul in care ne-am intalnit, respectiv in Manor House, Godalming .El este primul profesor de Leadership din lume si primul specialist din domeniu care a demonstrat ca Leadership-ul poate fi invatat si nu tine doar de calitatile innascute.A scris peste 40 de titluri pe teme legate de arta conducerii atat pentru  mediul de afaceri cat si pentru  cel militar. Cateva din aceste titluri sunt prezentate chiar pe site-ul sau aici si pe care le gasiti in mod cert pe Amazon atat in format clasic cat si in format Kindle.Din pacate in limba romana exista traduse doar doua din cartile lui respectiv: Nu Boss ci Leader si Leader-ul Inspirational doua titluri valoroase si care merita citite. (Le gasiti aici
John Adair

Cateva titluri scrise de John Adair

Carti John Adair

Cum l-am cunoscut pe John?

La inceputul lunii martie m-am gandit sa-mi fac un cadou de ziua mea si m-am inscris la cursul de pregatire pentru acreditarea pe modelul ACL (Action Centered Leadership) al lui John Adair. Business-ul de certificare si de parteneriate international pentru livrarea de training este gestionat complet de John-Adair International o companie, in care, John la cei 78 de ani ai lui, este mai putin implicat in mod activ.

Godalming (la 35 de mile de Londra), este locatia aleasa pentru locul de intalnire al celor care lucreaza impreuna cu John pentru ca este foarte aproape de resedinta lui, iar locul este de-a dreptul magnific.

Godalming

Godalming, Surrey

Cursul s-a dovedit mai greu decat ma asteptam tinand cont de miza acreditarii, dar cu toate acestea interactiunea cu cei doi traineri Sarah Christie si David Minchin a fost una speciala si ne-a oferit energia necesara parcurgerii intregului proces.

In a doua zi de curs a venit si surpriza. John ni s-a alaturat la masa de pranz unde am avut parte de o discutie in grup de aproximativ 1 ora si 45 de minute.

Godalming 2

Manor House

Ce experienta!!!

N-am crezut ca la 41 de ani o sa mai simt “emotii” in interactiunea cu o personalitate si totusi…

Discutia a fost foarte intensa, John ne-a oferit viziunea personala, pe care, cu toate ca o cunosteam din cartile lui am primit-o ca fiind proaspata, clara si autentica.
Ne-a suprins cat de multe lucruri stia despre tarile din care veneam si in special despre Romania. Am avut un schimb de idei valoros (cel putin pentru mine) despre ceea ce inseamna arta de a conduce si despre care din abordarile actuale are rezultate mai bune.

Nu in ultimul rand, am vazut si faptul ca in unele zone englezii se simt in urma americanilor ca popularitate sustinand asta cu umor (aici il citez pe John) prin faptul ca  “Leadership training is a fashion industry :)”

Godalming 3

John Adair si Marian Stirbescu – Manor House, Godalming, 6 martie 2013

Nu au scapat din discutie clasicele subiecte de leadership: “Manager sau Leader” sau “Nascut vs facut”.

Per total a fost o surpriza placuta pe care am decis sa repet de o maniera planificata, pentru ca in final de iunie vom avea o noua discutie pe care abea o astept.

La sfarsitul examenului pe care l-am trecut cu succes m-am bucurat ca am pus Romania pe harta atunci cand vine vorba de acreditarea ACL pe langa alte tari cum ar fi UK, Polonia, Israel, Egipt, Australia, India sau Belgia.

In loc de concluzie

Cine este cu adevarat John Adair te invit sa descoperi chiar tu, prin cartile lui si prin intelegerea modelul de leadership centrat pe actiune (Action Centered Leadership).
De ce nu, s-ar putea sa consideri ca este o experienta de invatare utila cu care vei creste atat in plan personal cat si profesional.

John Adair Course
Marian Stirbescu

Marian Stirbescu
Senior Trainer Axioma Solutions, Action Centred Leadership Accredited Trainer

Similar Posts