Poza Sorin Cantor cover

Interviu cu Sorin Cantor
Trainer certificat ACL

Cine este Sorin? Te rog sa ne spui cateva cuvinte despre tine.

Sunt un ardelean, brașovean mai exact, „rătăcit” prin București. Cred în seriozitate și în treaba bine făcută, în onestitate și corectitudine. Cred că oamenii nu se împart în cei care nu fac greșeli și cei care fac, ci in cei cărora le pasă și învață din greșeli și cei cărora nu le pasă și nu vor să învețe din greșeli. Nimeni nu e perfect, deci avem dreptul să greșim cu condiția să ne asumăm greșeala și să corectăm efectele ei. Și mai cred că imposibilul există doar în mintea noastră.

Cu ce te ocupi la munca, ce te-a determinat sa alegi aceasta pozitie?

Actualmente activez ca și trainer și mă străduiesc să dezvolt o companie de training și team building. După mulți ani în vânzări am decis să îmi urmez pasiunea și așa am început cariera de trainer.

Ai putea sa ne impartasesti o situatie din viata ta profesionala, de care iti amintesti cu drag?

În cadrul unui program de leadership la care am participat, a trebuit să țin o scurtă cuvântare unor elevi de liceu urmând apoi să primesc un feedback de la ei. Pot să spun că interacțiunea cu acești adolescenți a fost o experiență extraordinară, experiență care din păcate cu greu mai poate fi reprodusă pe măsură ce vârsta subiecților crește și iese din zona specifică liceului. Candoarea, curajul și sinceritatea extremă se pare că supraviețuiesc greu în afara acelui mediu.

In fara job-ului, ce-ti place sa faci in timpul tau liber?

De vreo câțiva ani mi-am schimbat stilul de viață, dedicând constant o parte din timp sportului. Mai precis înot, merg cu bicicleta, alerg și ori de câte ori am ocazia particip la competiții de triatlon sau de alergare. Restul timpului liber îl dedic familiei și prietenilor. Evident că timpul liber fiind limitat are loc o permanentă negociere a lui pentru a putea petrece cât mai mult timp împreună. De aceea la majoritatea competițiilor sportive la care particip sunt însoțit de familie, încercând astfel să împac pasiunea pentru sport cu timpul petrecut cu familia mea.

Sorin Cantor ACL1

De unde preocuparea ta pentru Leadership?

Am lucrat mulți ani într-o mare corporație și o mare parte din aceștia în diverse poziții de management. Mi-a plăcut să lucrez cu oamenii chiar dacă nu este deloc ușor, mai ales dacă îți pasă. Pot spune că am acumulat oarecare experiență și nu doar direct din poziția de manager, cât mai ales din interacțiunea cu alți manageri: colegi, șefi, subalterni sau chiar competitori. De la fiecare poți să înveți ceva. Ca trainer, îmi doresc să-i ajut pe aceia care își încep cariera de conducători de echipe. Cred ca e foarte important cum vor aborda de la început acest rol.

Te rog sa nominalizezi trei provocari cu care se confrunta cei care fac primii pasi in conducerea echipelor.

Cred că prima provocare a celor care ajung să conducă o echipă este de a defini exact rolul pe care îl au. Din păcate nu toți primesc îndrumarea pe care ar trebui să o primească la începutul rolului de manager. 

Apoi o altă provocare este să poată depăși dorința de a avea în subordine doar oameni după chipul și asemănarea lor. Dacă un subordonat nu se comportă într-o situație la fel cum credem că ne-am fi comportat noi, asta nu însemnă că nu poate performa, ci doar că oamenii sunt diferiți.

Și o a treia mare provocare este delegarea sarcinilor.

In ce fel raspunde modelul Action Centred Leadership (ACL) cautarilor tale?

Am participat în decursul timpului, la diferite training-uri de leadership. Extrem de interesante și de utile. Consider însă că acest model (ACL) este singurul care realizează „scheletul” pe care se poate dezvolta viitorul lider. ACL reușește, în primul rând, să definească exact care este rolul lider-ului, și realizează astfel „fundația” fără de care nici o construcție nu poate fi durabilă.

Cum a fost experienta de certificare ca trainer ACL?

Vie. A fost multă interacțiune cu un schimb permanent de idei care au depășit cu mult „granițele” cursului.

Sorin Cantor ACL2

Ce te gandesti sa faci pe viitor, din rolul de trainer certificat?

După cum spuneam anterior, acum pun bazele unei companii de team building și training și dorința mea este să „amestec” un pic lucrurile pentru a le face mai atractive. Mai exact, în fiecare program de team building să adaug o „pastilă” de training, iar fiecare training să conțină și elemente de team building. Formatul de training de leadership după modelul ACL este deja extrem de interactiv, cu multe exerciții, ceea ce îl integrează deja în modelul expus, astfel că îl voi folosi ca atare.

Care sunt motivele pentru care ai recomanda certificarea ACL si altor traineri care pregatesc echipe de manageri si lideri?

Poți să vorbești despre leadership, poți să transmiți din experiența de lider, poți să-i înveți pe alții să aplice elemente de leadership, dar nu-i poți învăța să fie lideri fără să le oferi structura pe care să clădească. E ca și cum ai încerca să construiești o casă fără fundație. Asta îți oferă certificarea ACL, să poți nu doar să pregătești oamenii să știe cum să facă ceea ce trebuie să facă un lider, ci și să știe să fie lideri.

Similar Posts