Andrei Vlad – Interviu cu un SCRUM Master certificat SAFe SCRUM Master
Cine esti si cu ce te ocupi?
Salutare Marian, eu sunt Andrei Vlad si sunt responsabil pentru relatii publice la filiala din Romania al grupului farmaceutic Roche, unul dintre cele mai mari din lume. Din pozitia mea imi place sa cred ca ajut oamenii sa inteleaga mai bine cele mai noi descoperiri din sfera medicala, si cum putem sa fim mai sanatosi.
Domeniul farmaceutic este fascinant iar pandemia ne-a aratat inca o data cat de importanta este aceasta industrie pentru noi toti, pacienti sau nu. In acest context, rolul de „interfata” cu publicul este cu atat mai provocator si ofertant.
Te rog sa ne impartasesti cateva idei despre traseul tau profesional
As spune ca traseul meu profesional incepe cu si din facultate. Eu intotdeauna am considerat ca am un profil mai degraba umanist, axat pe stiinte sociale, decat profilul matematica-fizica unde am fost nevoit sa studiez in timpul liceului. Drept urmare, am ales sa urmez Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Universitatii Bucuresti, deoarece atunci, ca si cum, sunt mai degraba pasionat de istorie, filosofie, teorie politica si alte stiinte sociale. In timpul facultatii, impreuna cu alti tineri colegi, am lucrat in cadrul unui think-tank de marketing politic, care combina cunostintele mele de teorie politica cu o parte practica atunci putin cunoscuta mie si anume relatiile publice.
Dupa cativa ani petrecuti in cadrul acestui proiect, am avut oportunitatea sa ajung la departamentul de relatii publice al unei mari companii de energie din tara noastra, care tocmai trecuse printr-un proces de privatizare. A fost primul meu contact cu o „multinationala”, fiind practic o scoala de intelegere a tot ce inseamna o companie moderna, strategii, fluxuri si proceduri bine stabilite etc. Tot acolo am avut contact si cu o serie de concepte si idei de project management precum Kanban, six Sygma si multe altele.
Apoi, in urma cu sase ani, am ales industria farmaceutica, deoarece am simtit ca este un domeniu care poate comunica mai bine. Ani mai tarziu, sunt tot aici si ma bucur ca mereu apar alte provocari, alte idei, proiecte si asa nu ma plictisesc:)
Ce preferi sa faci in afara orelor de program?
In afara orelor de program incerc sa am un echilbru intre pasiunile mele legate de cunoastere si sport. De multe ori nu reusesc sa le fac pe niciunele, dar vorbesc desigur in mod ideal.
Imi place in continuare sa citesc despre diferite momente din istoria universala, carti de filosofie si teorie politica dar si cultura organizatonala, mai nou. Apoi, cand timpul si vremea imi permit, incerc sa ma duc sa alerg sau sa ma plimb cu bicicleta pe diverse carari de munte, deal si vale. Iarna inlocuiesc bicicleta cu placa de snowboard, cheia fiind sa reusesc sa fac sport cat mai mult indiferent de anotimp.
Printre aceste activitati, incerc sa strecor si cate o vacanta in locuri populate de castele, mituri si legende uitate sau pitite prin muzee.
De unde interesul pentru Agile?
In primul rand, eu sunt un om foarte curios. Am citit ca metodologiile Agile sunt din ce in ce mai cautate, initial doar in companii de software si tech insa ulterior am vazut ca sunt adoptate rapid si de companii din domenii variate si m-am gandit ca there’s some value to that.
Apoi, bineinteles, daca poti sa eficientizezi munca intr-un proiect astfel incat sa fie gata mai repede, cu atat mai bine. Ori acesta este promise-ul Agile si am zis sa incep de aici.
Cand si cum ai luat prima oara contact cu modul de lucru Agile? Iti mai aduci aminte ce gandeai la vremea respectiva despre aceasta abordare?
Initial, la fel ca multi altii probabil, am fost mai degraba circumspect. Agile venea cu niste dimensiuni usor revolutionare pentru o companie non-tech, precum flat management structure, multidisciplinary teams si altele. Am luat contact odata cu inceperea unui proces de transformare a companiei, care includea un nou model operational si trecerea la metodologia Agile de implementare a proiectelor.
Aveam niste dubii cu privire la potrivirea Agile cu o cultura a companiei foarte specifica domeniuli farmaceutic. Insa, vanzand si facand, cum se spune am inceput sa observam valoarea adusa. Respectiv, am inceput sa livram produse mai repede, sa lucram mai bine impreuna si, de ce nu, sa ne reinventam.
Sunt un ferm suporter al notiunii ca trebuie sa invatam continuu si sa invatam sa ne adaptam din ce in ce mai repede unei lumi care si ea se schimba intr-un ritm ametitor.
Cum te-a ajutat pe tine si pe colegii din echipele din care faci parte, tranzitia la Agile?
Uitandu-ma in spate, diferenta dintre acum si atunci este una foarte mare. La nivelul cel mai simplu si poate cel mai relevant pana la urma, este ca lucrurile au devenit mai usoare. Adica, mai usor de inteles, mai usor de monitorizat, gestionat si implementat.
Alte lucruri bune dupa parerea mea sunt ca, disparand practic acele „silozuri”, adica departamentele care faceau un singur tip de activitate, acum exista echipe cu o componenta variata, ceea ce ne permite sa avem parte de persoane cu cunostinte diferite si valoroase. In acelasi timp, putem avea proiecte in care lucram cu persoane diferite de fiecare data, ceea ce ne ajuta sa ne cunoastem mai bine si sa lucram mai bine unii cu altii. Bineinteles, aici ne ajuta si metodologia Agile si colegii nostri Scrum Masters.
Pare dificil la inceput, dar apoi devine din ce in ce mai usor.
Ce inseamna pentru tine certificarea de Scrum Master?
Certificarea de Scrum Master e cumva un prim pas pe poarta, ca un bilet de intrare. Apoi urmeaza partea mai interesanta respectiv practica.
Personal insa, este o sansa sa ma dezvolt intr-o arie usor neacoperita. Rolul de Scrum Master are si o importanta componenta de coaching – desigur, pe baza metodologiei. Eu fiind de obicei o fire mai impulsiva, cu „palaria” de Scrum Master o sa am oportunitatea sa fac un pas in spate si sa am o alta abordare, care sper sa imi completeze profilul profesional.
Alt aspect important este ca o sa pot sa imi ajut colegii si din alta perspectiva, ceea ce din nou ma bucura.
Cat de dificil a fost examenul de certificare? Cum se compara acest examen cu altele, in termeni de dificultate?
Imi vine usor greu sa raspund la intrebare, caci ultimul examen dat de mine a fost cu foarte mult timp in urma:)
Nu as spune ca a fost un examen dificil sau usor. Bineinteles, manifestul Agile si testele disponibile online ajuta foarte mult insa ce m-a ajutat pe mine a fost practica din cadrul companiei. Noi deja lucram cu metodologiile Agile inca din 2020 si incepusem deja sa inteleg filosofia si logica intrinseca Agile, inclusiv prin cursurile Axioma.
Revenind, este un examen pentru care trebuie sa te pregatesti bine, la fel ca pentru orice alt examen serios. Daca treci bine prin materia de curs insa, cred ca este in abilitatile oricui sa treaca acest (prim) examen de certificare.
Cum te-au ajutat cursurile de Agile de la Axioma?
Dupa cum spuneam mai sus, experienta mea in Agile a inceput cu cursurile de la Axioma.
Cursurile sunt foarte usor de parcurs si interesante si sunt o introducere foarte buna in tot ce inseamna Agile, insa mai importante au fost explicatiile lui Marian. Diferitele spete din experienta lui despre care ne vorbea la cursuri te ajuta sa intelegi mai bine principiile si logica Agile. Dupa cum spunea si Marian, este atat o stiinta cat si o o arta, pentru ca evolueaza continuu.
Ce le recomanzi celor care ar dori sa urmeze un traseu similar?
In primul rand sa nu le fie frica sa invete ceva nou, mai ales ca in cursurile Axioma este foarte usor sa intelegi conceptele si ideile Agile.
In al doilea rand, le recomand sa se gandeasca ca in viitor aceste skilluri vor fi din ce in ce mai cerute pe piata muncii iar metodologiile Agile iti reformateaza un pic, daca imi pot permite, felul de a gandi. Iar asta ajuta nu doar in plan profesional dar in practic tot ce inseamna un proces intelectual.
Deci, pentru cei care vor sa invete metodologiile Agile, go for it! O sa te ajute pe foarte multe planuri, iar “tu” din viitor iti va fi recunoscator.