Team Meeting 2

Interviu cu Ana Mereuta

Trainer Axioma

Ana Mereuta

Ana Mereuta este o prezenta discreta. Un profesionist a carui cariera s-a consolidat in proiecte de IT, un autor de materiale de training al caror continut radiaza valoare si un trainer cu un stil de livrare aparte. Ana este acel gen de trainer care nu “vorbeste din carti”. 

Project manager profesionist, consultant dar si pasionata de crearea de prezentari de business cu care sa genereze impact maxim asupra audientei, Ana a acceptat provocarea Cristinei si ne-a raspuns la intrebari cu umorul care o caracterizeaza.

Ce te atrage la meseria de trainer?

Uniforma. Glumesc, desigur. 

Cum ai ajuns sa fii trainer?

In 2009, pe cand eram IT & Business Processes Manager intr-o companie de servicii financiare, trainerul Axioma care m-a instruit in cursul pentru certificare PMP de la PMI, m-a rugat sa il suplinesc pentru 1 zi de curs de project management la o echipa internationala. El a vazut ceva in mine ce eu nu vazusem inca, si a riscat. Am vrut sa spun NU, dar am rostit DA. Am fost ingrozita dar nu m-am mai oprit. Au urmat inca un curs, si inca unul, si restul e istorie.

Te rog sa ne povestesti o situatie de la curs de care-ti amintesti cu drag

Cursantii dintr-o grupa de la cursul de Business Presentations au avut petrecerea de Craciun a companiei in perioada de desfasurare a cursului. A fost o petrecere in club care a tinut pana dimineata la care au participat cu totii. Din start am anuntat ca nu mai este nevoie sa incepem la 9 dimineata ci la 9.30. Ma asteptam ca pana la 11 sa fie goala dar in mod surprinzator la ora 9.30 toti erau deja in sala.

Care este secretul tau ca trainer?

De cele mai multe ori, in timpul cursului, totul se desfasoara in maniera “one man show”.

Inainte de curs discutam mult in echipa de traineri Axioma despre exercitiile din curs, pozitionarile, subiectele de interes per clasa, profilul cursantilor, etc.

Apoi, dupa fiecare zi de curs avem lungi discutii de debrief. Ce am facut, ce ne-a placut, ce ne-a speriat, ce ne-a entuziasmat, ce a mers bine si ce o sa facem diferit.

Asta nu e in job description. Ne-am trezit pur si simplu ca o facem si suntem disponibili unii pentru ceilalti dupa orice curs si in felul asta nu lasam nimic neclar sau neajustat. Crestem impreuna.

Poate asta ar fi un secret, dar nu e al meu, ci al echipei Axioma.

In ce domeniu/domenii ai lucrat inainte sa faci training?

IT, Telecomunicatii, Servicii financiare (inclusiv banking), Consultanta

Care este cursul care ti-e cel mai drag?

Business Presentation prin metoda SCOP – Imi este drag pentru ca ma provoaca si ma face sa vreau sa studiez zi de zi, sa fiu atenta la ce e in jur, sa adaptez concepte din alte discipline. In fiecare zi mai gasesc cate ceva ce as vrea sa folosesc in curs.

Dar si cursurile de Project Management imi sunt tare dragi, si asta din alte motive.

Nimeni nu ajunge intamplator sa faca management de proiect. E o atractie acolo, o chemare. Teoria de project management ii poate pune usor pe fuga si pe cei mai curajosi. Ce sa mai zic de provocarile de zi cu zi. Cand in timpul cursului explic pana la decompunere in elemente simple instrumentele si logica din spate, si vad bucuria si entuziasmul cursantilor, am o mare satisfactie.

Ce-si propune Ana sa faca in urmatorii trei ani?

Stiti filmele cu oameni diferiti obligati de diverse imprejurari sa petreaca impreuna cate o noapte intreaga intr-un loc din care nu pot pleca? La inceput se tot uita la ceas, la telefon si isi spun ca tot ce au de facut e sa reziste pana trec orele. Apoi ajung sa impartaseasca experiente, sa inteleaga si sa accepte mai multe si cand se despart sunt deja buni prieteni.

De multe ori asa se intampla si la cursurile in clasa. Conexiunile interumane sunt incredibile. Oamenii se deschid, se conecteaza si asimileaza in alt ritm si cu alta intensitate decat singuri.

Dar cum ajungi acolo?

Eu imi aleg cu mare grija temele si trainerii pentru care sa aloc timp si bani ca sa merg la un curs de 1, 2, 3 zile, Si asa fac si cursantii nostri.

Dar ce faci cand nu poti evalua doar dintr-un nume de trainer si 2 fraze de prezentare a continutului?

In urmatoarea perioada vreau sa incerc sa ajung impreuna cu colegii mei din Axioma si in afara salii de curs cu aceleasi mesaje. Sa scriu mai mult, sa producem tutoriale, ghiduri si materiale usor de asimilat pe teme greu de digerat fara indrumare, care apoi sa aduca oamenii in salile de curs ca o completare naturala a lucrurilor.

Ce asteptari ai de la cursantii tai?

Sa fie curiosi, sa nu iroseasca timpul atat de scurt de la curs si din afara cursului, sa nu se opreasca din invatat, sa nu se multumeasca cu nivele 2 sau 3 de intelegere pe temele lor de suflet.

Ce face Ana in afara salii de curs?

Petrec timp cu familia si prietenii, fac fotografii, citesc mult, vad orice film am timp sa vad si calatoresc mult. Nu in ultimul rand, preiau proiecte si construiesc echipe.

Cristina Udrescu

Similar Posts