Povestea CARTA
Podcast Axioma
Episodul 2
Notă: Acesta este transcriptul înregistrării live din data de 26 ianuarie 2024.
Nicoleta: Bună tuturor! Bine ați venit la acest episod de podcast, eu sunt Nico. Îl am alături de mine pe colegul meu Marian, iar în momentele următoare ce îmi propun este să aflu de la el, ce-i CARTA. Marian, bine ai venit! Marian: Bună Nico! Mă bucur să fiu aici alături de tine!Ce înseamnă CARTA
Nicoleta: Marian, haide să rupem mâța în două. Începem cu o primă întrebare, așa ex abrupto. Eu sunt un trainer, îmi propun să livrez cursuri la distanță, online. Am auzit că există CARTA.
Ce înseamnă CARTA, ajută-mă să înțeleg acum, mai bine ce înseamnă CARTA.
Marian: Uite că e o întrebare foarte bună și pentru trainerii la început de drum și pentru trainerii care deja sunt veterani în domeniu. CARTA este o metodă cu care poți să faci design, să imaginezi activității de învățare interactive, în principiu cu multă colaborare în echipe, astfel încât, online, să reușești să obții același nivel de interacțiune, de implicare ca și în sala de curs.
De ce e nevoie de așa ceva?
Pentru că, probabil și trainerii de la început de drum și trainerii cu experiență, au observat că există diferențe, foarte multe asemănări, este drept între modalitatea de a livra online și o modalitate de a livra în sală, însă acele diferențe pot fi fructificate cu o metoda, cu o manieră de lucru, desigur cu abilități mai dezvoltate și desigur cu software și tehnologie care să ne ajute să facem cu adevărat acest pas.
Cam asta este CARTA.
În principiu este disponibilă în format scris, se găsește la carta-method.com și în limba română și în limba engleză și în versiuni anterioare în limbile germană, franceză și spaniolă.
Cum descrii CARTA în doua-trei-patru cuvinte maxim?
Nicoleta: Super! O provocare…
Dacă mâine dimineață m-aș trezi și primul lucru la care m-aș gândi ar CARTA, care ai vrea să fie alea, nu știu… 2, 3, 4 cuvinte maxim, pe care eu ar trebui să mi le amintesc referitor la metoda CARTA?
Marian: Da, e ușor dificil să ne gândim în câteva cuvinte, dar aș pleca de la gândul care m-a motivat și m-a mânat înainte să realizez această metodă și anume implicare, interactivitate, lucru în echipe.
Cam asta ar fi maniera de lucru, pentru că online este cu adevărat diferit și dacă vrei maniera prin care reușim să balansăm dificultățile se susține pe ideea de colaborare, interacțiune între oameni.
Folosim des această expresie “peer learning” și anume, care vrea să sublinieze ideea că împreună fiecare dintre noi învață de la ceilalți și că fiecare dintre noi are o responsabilitate pentru valoarea lucrurilor învățate de ceilalți și facem această glumă uneori pe la cursuri, când introducem ideea de peer learning și anume că participanții pot să învețe mai mult de la un coleg, de la un apropiat, decât de la un trainer.
Motivație, începuturile CARTA
Nicoleta: Uite, să știi că am întipărite aceste cuvinte în minte. Spuneai mai devreme “gânduri care te-au motivat”.
Păi hai să dăm un pic timpul înapoi și să ne ajuți, așa, cu câteva informații, referitoare la primele momente în care tu te-ai gândit la „Avem nevoie de o metodă și metoda ar trebui să conțină lucrurile astea”, care au fost începuturile CARTA?
Marian: Ok. Începuturile CARTA nu sunt legate neapărat de CARTA!
Nicoleta: Aha!
Marian: Sunt legate mai mult de partea de tehnologie și de acea situație dramatică la începutul lui 2020, când în perioada respectivă a început partea de distanțare socială, încercarea de a combate sau a ne ține la distanță de acel virus de care știi și tu.
Și practic și noi ca și alte companii de training am fost în situația de a nu ne mai putea întâlni cu participanții și singura variantă a fost aceea de a merge pe varianta online.
De ce spun că a fost o, un început mai degrabă legat de partea tehnică, pentru că poate pentru mulți ideea de a utiliza ZOOM sau Microsoft Teams, mai precis ZOOM pentru că asta era platforma îmbrățișată de traineri la vremea respectivă, poate că nu era chiar o noutate, dar provocarea era mai degrabă de cum primesc oamenii acest training, cum funcționează.
Într-o primă fază am experimentat cu maniere diverse, respectiv ideea de a ne filma la un flipchart, ceea ce s-a dovedit un oarecare eșec, cel puțin cu tehnologia pe care o avem noi disponibilă la momentul respectiv.
Am descoperit ulterior că poți să folosești un iPad pe post de flipchart și am început să prindem curaj, practic poți să captezi informații de la participanți, în același timp poți să arăți acea informație, să o faci disponibilă pentru toți ceilalți.
Asta ni s-a părut un lucru nemaipomenit.
Însă, tot legat de partea de tehnologie ne-am trezit în situația în care, „Ok avem ZOOM, avem o tabletă, ce facem mai departe?”
“Vorbim cu slide-urile” așa cum mulți traineri probabil au fost tentați să facă lucrul ăsta sau încercăm să aducem în cursul online și activitățile experiențiale.
Cu ce să le aducem?
Au existat câteva încercări, la început, de a le transfera, nu pe toate, ăsta a fost și motivul pentru care am trecut la dezvoltarea Colltrain, o platformă cu care să poți să aduci activitățile experiențiale din sala de curs în online.
Însă, primul șoc pe care l-am avut la momentul utilizării platformei, nu de către noi, ci mai degrabă de către alți traineri, a venit așa, ca o surpriză. Și anume, dacă pentru participanți existența unei platforme nu a apărut ca o surpriză, ei doar se bucurau că sunt într-o sesiune unde se distrează, interacționează, învață, totul prinde dinamică, poți să stai într-un curs de o zi întreagă să nu te plictisești.
Probabil de aici a venit și prima rundă de satisfacție legată de aceste inițiative, faptul că participanții asta au menționat de fiecare dată „Uau, ce tare, nu știam că se poate bine și online”, fără să remarce că era acolo o platformă sau o manieră de lucru colaborativ.
Și am luat asta ca bază, ca promisiune, că putem să obținem acest lucru sau alți trebuie pus să obțină același lucru, dacă vreți, folosind aceste platforme în cursurile proprii. Însă surpriza a fost că nu a fost chiar așa. Respectiv, am descoperit că poate fi și o barieră de mindset și anume, colegi de ai noștri din rețele de training internaționale, au considerat că: “e prea mult”, “e imposibil”, “nu ai cum”, “nu mai sunt eu la vârsta aia” și tot felul de alte logici (personale) de înțeles.
Nicoleta: Înțeleg, da.
Marian: Pe care le-am acceptat cu empatie, cu deschidere și asta ne-a dat de gândit.
În măsura în care e nevoie să treci la online, să faci training virtual de calitate, probabil că trebuie să schimbi și mindset-ul. Și asta este și motivul pentru care, inițial, am mers spre ideea asta de remote training manifesto și asta a fost de fapt CARTA la început.
Nicoleta: Mhm, ok!
Marian: O declarație de intenție mai degrabă, prin care ceilalți cumva să rămână cu această idee că este posibil.
Și ne-am fixat ca misiune această idee de a construi, dacă vreți, acele elemente, principii, practici de a le extrage, valori care cumva transformă un trainer tradițional într-un trainer de training virtual, capabil să livreze online.
Da, cumva cam asta a fost partea și am avut discuții cu colegii, confirmări, reconfirmări, teste, experimente, să vedem care sunt lucrurile care funcționează mai bine.
Experimente
Marian: În paralel la Axioma, după aproximativ o lună și ceva (aprilie 2020), am trecut din nou în foc continuu la livrarea de training, de data asta online, am văzut că lucrurile astea merg, am văzut că pentru noi era ca și cum nu s-a schimbat nimic într-un fel sau altul, deși cred că în câteva luni de zile am produs peste 200 de activități.
Nicoleta: Uau!
Marian: În platforma Colltrain și în celelalte platforme pe care le-am folosit la vremea respectivă, deci noi cumva am intrat în normalitate.
Dar ce facem cu ceilalți?
Deci noi acum știm cum se face este, nevoie să spunem și către alți colegi de breaslă, oameni curioși, oameni care își doresc și ei să obțină același lucru.
Și îmi amintesc că undeva pe la, pe la sfârșitul lui noiembrie, eram acasă, da, lumea stătea în casă, ok și pentru că aveam în sufragerie un flipchart, am început să schițez câteva idei, iar fiica mea la un moment dat a spus că poate e mai bine să le și notăm.
Și uite așa ușor ușor din schiță-n schiță, din foaie de flipchart în foaie de flipchart s-au așezat acolo principiile, valorile, pilonii… De asemenea, câteva practici pe care noi le folosim activ în livrare.
Nu în ultimul rând, ușor, ușor ne-am dat seama că sunt lucruri care se schimbă și la fluxul de livrare și uite așa a apărut CARTA.
Cu notițele respective am avut un prim workshop cu colegii, cred că imediat (în) săptămâna viitoare cam la nivelul ăsta de distanță și le-am pus pe hârtie.
Uite așa a apărut CARTA 1.0.
Nicoleta: Foarte tare!
Deci CARTA a pornit de la o conversație și câteva notițe luate pe flipchart de către fiica ta, deci ați fost așa într-o, într-o super echipă de 2. Foarte interesant!
Alte momente
Nicoleta: Apropo de asta, în tot parcursul acesta, ar mai fi, nu știu, de menționat, alte evenimente care au rămas așa în mintea ta, aproape de sufletul tău?
Poate un eveniment mai emoționant sau un eveniment care ți-a adus o satisfacție foarte mare?
Marian: Cred că putem să vorbim de mai multe evenimente de acest fel.
Odată cu momentul în care am intrat pe acest traseu de a ține sesiuni de mini-training online, respectiv am luat decizia ca fără obligație, fără să cerem nimic de la alții, să le oferim ocazia să ia contact cu CARTA.
Și a fost o experiență interesantă, respectiv am pornit cu colegii de la vânzări, acest workshop, ei au dat sfoară-n țară, au trimis invitații. Și uite așa, am reușit să ne organizăm.
Mini-trainingul gratuit CARTA pentru livrare de cursuri online
Marian: Sper să nu greșesc aici spunând, dar în 2021, am început cu adevărat aceste sesiunii, am început să le rulăm în mod activ, de obicei miercurea și joia, undeva la sfârșitul programului la ora 06:00 pm fără un sfert până la ora 08:00 pm.
Și asta a fost cea mai mare bucurie, să vedem cum alți profesioniști care înainte doar contact cu tehnologia au dat înapoi, în contact cu metoda au făcut un pas înainte.
Nicoleta: Aaa, okay.
Marian: Și ăsta a fost lucrul care pe mine m-a încântat foarte tare, mi-a dat curaj și pe colegii mei la fel. Știu că la un moment dat te-ai alăturat și tu echipei Axioma.
Nicoleta: Mhm!
Marian: Și ai participat de asemenea activ.
Nicoleta: Așa este!
Marian: La aceste sesiuni și suntem atât de bucuroși că am avut ocazia (ca) de curând să ținem ediția 21 a acestui mini training.
Nicoleta: Uau, felicitări!
Marian: Încât, ce să zic sper să avem și ediția 41 și ediția 121.
Nicoleta: Așa să fie. Bun și să ne revedem atunci, să mai povestim.
Componente CARTA
Nicoleta: Marian, dacă ar fi să pui lumina reflectorului pe o anumită componentă a acestei metode, care ar fi aceea?
Marian: Păi, îți spuneam că metoda constă într-un pachet de Valori, Principii, Piloni, Practici. Zona care s-a dovedit a fi destul de aplicabilă și unde oamenii sunt extrem de curioși, este cea de practici.
Ce anume faci tu ca trainer astfel încât cursul tău online să fie de super succes.
Ce spunem noi că este succes sau super succes?
Împlinirea nevoilor și așteptărilor participanților.
Practic tu ca trainer ai succes dacă participanții au primit ce aveau nevoie. Dacă au primit acel nivel de interacțiune, dacă s-au simțit bine, da? Chiar dacă să spunem, nu au fost fizic alături de colegii lor sau de alți participanți. Deci ca să revin, practicile sunt..
CARTA – Bune practici
Nicoleta: Practicile, mhm.
Marian: Sunt zona cea mai importantă.
Sunt 18 practici la număr pe care noi le-am izolat, cred că nu sunt singurele.
Am observat că la ieșirea din pandemie lucrurile s-au schimbat un pic. Și chestia asta ne-a condus chiar la finalul anului 2022, să venim cu o versiune ajustată a acestor practici, în același timp detaliată.
Pentru că ne-am dat seama că odată ce un număr din ce în ce mai mare de traineri iau contact cu metoda, mai ales (pentru) traineri care nu au livrat niciodată online, devine provocator și trebuie să avem o precizie mai mare în exprimare.
Nicoleta: Am înțeles, mhm.
Marian: Să ne dăm seama dacă înțelegem același lucru și în felul ăsta să avem un instrument aplicabil, ceva cu care oamenii pot să se descurce fără nicio problemă.
Nicoleta: Deci 18 practici.. pe ele le pot afla și le pot practica într-o formă sau alta, spuneai în acele mini training-uri care au loc miercuri, miercurea și joia, cam o dată pe lună.
Marian: Cam o dată pe lună.
Nicoleta: Ok.
Marian: Însă, pentru cei care sunt curioși..
Nicoleta: Cum aș putea să aprofundez, da. Să…
Marian: Da. Pentru cei care sunt curioși și ele sunt disponibile și pe site, acolo unde spuneam la carta-method.com și ultimul meniu sau primul meniu din partea dreaptă se cheamă chiar așa „Best practices”, iar acolo se poate face download la un fișier PDF, care include practicile detaliate.
Nicoleta: Mhm, mhm. Am înțeles.
Deci ăsta ar fi un prim pas, eventual.
M-am dus pe site, mi-am descărcat documentul am citit, apoi să vin la o sesiune de mini CARTA, mini training CARTA. Următorul pas care ar fi?
Mie îmi place să am și al 2-lea pas bine definit în minte.
Trasee pentru tranziție
Marian: Ca să pot să dau un răspuns complet, aș spune că am observat că trainerii care au participat la aceste sesiuni, au ales trasee diferite de dezvoltare.
Respectiv, pentru că pe durata trainingului acestui mini-training gratuit CARTA, avem ocazia să explorăm câteva din aceste practici. Pentru mulți este un moment de uau, super. O să încep și eu. Aplic și eu.” și pare că este suficient. Da? E ca și cum ți s-ar fi umplut găleata deja.
Nicoleta: Ok.
Marian: E suficient din prima. Da?
Pentru alții e nevoie de ceva mai mult. Hai să spunem că acea sete nu se oprește aici, nu încetează, nu ni se umple găleata atât de ușor și îi invităm să intre în contact cu noi de obicei. Mai schimbăm idei.
Nicoleta: Ok.
Marian: Ne împărtășesc ce cursuri țin, încearcă să pornească acest efort de a transforma propriile activități în ceva care să fie livrat la fel și în sala de curs, în sala de training și online.
Ei și aici avem aceste conversații și discuții.
Nicoleta: Aa, super.
Marian: Ar fi, dacă vrei..
Nicoleta: Ahm, sună bine.
Marian: Astea ar fi cele două trasee, dar pentru unii, iau ce au văzut, “mi se pare foarte ok, util, execut imediat”.
Nu știu, îți dau un exemplu, cu ideea de a pune un formular de debrief scris pentru partea de video, da?
Nicoleta: Am înțeles.
Marian: Filmele, clipurile video sunt foarte interesante, atrag foarte mult participanții, însă în practică am observat că oamenii nu țin minte prea mult, după ce vizionează un astfel de clip mai degrabă, țin minte finalul sau poate un moment relevant.
Ori dacă filmul este educativ dintr-un anumit punct de vedere ar fi valoros poate să avem câteva întrebări care să fixeze (înțelegerea).
Nicoleta: Mhm.
Marian: Și oamenii după ce trec prin această experiență zic “Uau, păi asta este simplu de făcut, pot să fac și eu, n-am nicio problemă să aplic la mine.
În alte cazuri e nevoie să faci design sau redesign de activități și acolo putem noi să ajutăm.
Acreditarea CARTA
Un alt pas de încercat este prezența la o certificare, noi spunem acreditare, de fapt, la o acreditare, la o sesiune de acreditare CARTA, unde, de fapt, poți să mergi un pic mai departe căci spuneam că este vorba de parte de design, zona în care îți imaginezi și creezi activități care să poată fi livrate online cu un nivel mare de interacțiune.
În același timp, este vorba și de a vedea cum funcționează chestia asta în interacțiune și în relație cu alții și să ai ocazia să le vezi rulate, să le vezi puse la treabă.
Nicoleta: Aaa, interesant. Bun.
Marian: Pentru că nu mai e vorba de 2 sesiuni de 2 ore, ci este vorba de 2 zile și jumătate, nivelul obținut este diferit.
Și pentru că la finalul unei sesiuni de acreditare oamenii își fac propria lor prezentare, iar apoi primesc din partea noastră posibilitatea de a primi coaching gratuit pentru un număr de ore, chestia asta ajută și mai mult.
Pentru că colegii noștri de breaslă simt că au acel ajutor de care au nevoie să facă tranziția ușor. Pot să folosească Colltrain de exemplu, care pentru un anumit număr de utilizatori, mă refer la participanții sesiunii este gratuit.
Și asta le dă ocazia ușor ușor să înceapă să practice.
Oricum, pentru toată lumea ușa este deschisă, suntem bucuroși, ne puteți contacta, dragi ascultători, pe LinkedIn dacă considerați acest lucru sau ne puteți trimite un email la training@axioma.ro și putem să discutăm despre CARTA oricând vă doriți voi.
Nicoleta: Super. Marian, pe final aș mai avea o întrebare pentru tine.
Se vede clar, de la o poștă, că ești o persoană aplecată spre training, spre dezvoltarea oamenilor, spre dezvoltarea oamenilor care-i dezvoltă pe oameni.
Gânduri pentru viitor
Nicoleta: Care sunt planurile de viitor, atât în ceea ce privește CARTA, cât și Colltrain sau poate mai pregătiți ceva, ce în momentul de față poate chiar nici nu are un nume anume. Da? Un nume specific, dar e o idee pe care, care încolțește și se dezvolte în mintea ta deja.
Marian: Mhm, Mhm. Uite mă bucur că mă întrebi.
La Colltrain avem un roadmap de dezvoltare și acolo lucrurile sunt hai să spunem așa, au traseu, un făgaș clar.
Pentru partea de CARTA avem și aici câțiva pași, poate nu la fel de bine conturați.
Intenționăm să facem o schimbare la nivel vizual pentru versiunile în limbile de circulație internațională, de asemenea, pentru a o face și mai accesibilă, intenționăm să adăugăm conținut înregistrat, așa cum avem astăzi, acest gen de discuție, sub formă de podcast sau sub format sau în format video.
Și nu în ultimul rând, plănuim ca la sfârșitul anului 2024 să venim cu un update, un refresh, Am vrea să trecem din nou în revistă aceste practici, să vedem care sunt cele care se dovedesc în continuarea fi foarte utile și dacă au mai apărut lucru noi.
Pentru că pot să-ți dau un exemplu, evident, pe partea de tehnologie au apărut lucruri noi. În 2020 lumea nu era foarte pregătită, dar astăzi suntem mult mai pregătiți.
Aș putea să-ți dau un exemplu, la ultima sesiune de acreditare CARTA am arătat colegilor care au venit în zona asta de curs de acreditare și alte elemente, respectiv cum poți să folosești luminile, cum poți să folosești și alte device-uri, cum poți să folosești 2 computere sau cum poți să folosești mai multe camere în același timp.
Pentru că, după cum spuneam s-au schimbat lucrurile, avem oportunități noi și trebuie să ne păstrăm activ, să ne păstrăm la zi cu lucrurile care sunt cu adevărat esențiale.
Și ca să fac o sumarizare, este vorba de a adăuga componentă vizuală la limbile de circulație internațională, de a ne păstra la zi cu practicile și de asemenea, de a adăuga conținut vizual în format video sau în format audio, astfel încât elementele din CARTA să fie accesibile mai ușor pentru mai multă lume interesată.
Nu doar pentru traineri…
De ce spun asta, este un traseu interesant dacă am început să avem la sesiunile CARTA, inițial, mai degrabă traineri sau freelanceri, am observat o tranziție interesantă spre manageri, oameni care cumva își asumă rolul ăsta de dezvoltare al colegilor, lucrează cu colegii lor la distanță și simt nevoia să dezvolte abilitățile necesare pentru livrarea unor sesiuni de 2-4 ore de training fără ca neapărat să, nu știu, să-și ia o certificare de trainer, dar nu asta caută ei, da?
Ei caută mai degrabă să-și dezvolte abilitățile cu care să fie manageri mai buni sau oameni de produs sau oameni de vânzări, da? Intră în aceeași categorie.
Nicoleta: Aaa, interesant. Bun. Mulțumim că ai făcut și această precizare.
Pe curând
Nicoleta: Păi, am cam ajuns la final, dar având în vedere planurile pe care le-am menționat abia aștept să ne vedem data viitoare, să mai povestim. Toate bune!
Marian: Și eu la fel, Nicoleta! Mulțumesc frumos. Toate bune.