Bogdan Ivanus – Interviu cu un SAFe SCRUM Master Certificat
Pe Bogdan l-am cunoscut cu ocazia cursului de pregatire pentru certificarea de SAFe SCRUM Master de la Axioma. Fire rezervata, dar activ in interactiunea cu ceilalti, Bogdan s-a remarcat prin bogatia de cunostinte pe partea de Agile cat si prin experienta.
Desigur, nu este o surpriza, pentru ca Bogdan detine doua alte certificari: PMI – Agile Certified Practitioner si Professional SCRUM Master – PSM1 de la scrum.org. Dupa obtinerea certificarii de la Scaled Agile, Bogdan ne-a facut bucuria de a ne raspunde la cateva intrebari, astfel incat sa le ofere si altora interesati din experienta sa.
Cine este Bogdan Ivanus?
Bogdan Ivanus, de curand 38 ani, lucrez in IT inca din anul 2003, moment la care am inceput in zona de testare si quality. Foarte interesat, dedicat si implicat (“roll up the sleeves and get it done”) in tot ceea ce inseamna ciclul de dezvoltare al produselor software, am facut trecerea catre leadership/management, si in acelasi timp am aprofundat si m-am implicat direct, in diverse faze ale dezvoltarii produselor software la care am lucrat.
Care sunt preocuparile tale profesionale?
Zona de testare si quality este ceva la care nu am vrut sa renunt, si in continuare incerc sa imi creez responsabilitati in aceasta zona. In ultimii ani, am fost implicat in mod direct in tot ceea ce inseamna partea de automatizare a proceselor (DevOps) la nivel de strategii si formare echipe, test architect, development and people manager, si nu in ultimul rand Agile Practitioner and Promoter.
Ce prefera Bogdan sa faca in afara orelor de program?
Incerc sa imi petrec cat mai mult timp cu familia mea – sotia si pustiul de 7 ani, si in acelasi timp incerc sa fac si lucruri doar pentru mine. Inca de mic, am avut o pasiune nebuna pentru tot ceea ce inseamna masini si curse de masini, si iata ca incepand cu 2018 mi-am implinit un vis, acela de a deveni pilot profesionist in Campionatul National de Viteza in Coasta din Romania. Este genul de activitate care ma tine in priza, ma relaxeaza, imi aduce rezultate competitionale si satisfactii la care nici nu visam, si nu in ultimul rand, am invatat foarte multe lucruri care pot fi transpuse si chiar aplicate in responsabilitatile zilnice de la job (mai ales cand vine vorba de lucrul in echipa).
Si cum sportul nu trebuie sa lipseasca din rutina zilnica, saptamanal imi fac timp si joc unul din cele mai antrenante sporturi poate, Squash.
De unde interesul pentru Agile?
In decursul anilor, am invatat ca modul de lucru este extrem de important, iar daca organizatia/echipa nu isi poate eficientiza felul cum lucreaza, atunci rezultatele de cele mai multe ori nu sunt cele asteptate. In anul 2012, am intrat in contact cu acest mindset nou, Agile, si am fost implicat in mod activ intr-un proces de transformare de la un model clasic de Waterfall la un Agile Scrum si Kanban. M-a fascinat tot mai mult aceasta mentalitate noua si modul de lucru, astfel ca am continuat si voi continua sa explorez noi modalitati de punere in practica si promovare. Incepand cu 2016, parte a unei organizatii foarte mari, am inceput un nou proces de transformare fiind in situatia in care frameworkul cu care eram obisnuiti a fost nevoit sa intre intr-o etapa de scalare, iar peste 3 ani, am reusit sa obtinem primul loc in cadrul unei competitii interne – Agile Excellence Awards.
Cat de dificil a fost examenul de certificare SAFe SCRUM Master? Cum te-a ajutat cursul de la Axioma?
Tinand cont de experienta pe care o am cu aceasta mentalitate si mod de lucru – Agile, examenul nu mi s-a parut unul foarte dificil. Am alocat aproximativ 1.5 zile pentru a imi putea fixa elementele si notiunile specifice SAFe, acordand o mare importanta asupra a tot ceea ce inseamna PI (Program Increment).
Cursul a avut un rol major, si chiar daca in prima parte (introducere generala in Agile si Scrum), nu am aflat foarte multe lucruri noi pentru mine, de indata ce trainerii au inceput sa discute despre elementele specifice SAFe, totul a devenit mult mai interesant si captivant. Abilitatile trainerilor si materialul de curs, m-au facut sa inteleg destul de rapid ideea de baza a acestui framework, precum si elementele cheie de care trebuie sa tinem cont in implementarea si utilizarea lui, dar si in obtinerea certificarii.
Stiu ca mai detii deja si alte certificari pe zona de Agile. Cum se compara examenul cu celelalte, in termeni de dificultate?
Intr-adevar mai am inca 2 certificari in zona Agile, PMI-ACP si PSM1. Strict din punctul meu de vedere si experientele pe care le-am avut, examenul pentru SSM este mult mai usor decat PMI-ACP, dar putin mai greu comparat cu PSM1.
Un lucru extrem de important, examenele pentru toate cele 3 certificari, in mare parte contin intrebari situationale si nu lucruri teoretice usor de punctat. Tocmai de aceea principiile Agile trebuie fixate si intelese foarte bine, deoarece aici stau toate raspunsurile 🙂
Ce le recomanzi celor care ar dori sa urmeze un traseu similar?
In ultimii ani, Agile este pe buzele tututor, marea majoritate a companiilor isi doresc sa faca o trecere catre acest mindset si framework-uri, insa de multe ori, fara o educatie si o intelegere adecvata (pornind din “varful piramidei” si pana la baza), aceste treceri sunt facute doar cu numele si sa fie in trend :). De asemenea, este absolut esential ca toata lumea implicata sa poata intelege cu usurinta diferenta dintre “Be Agile” si “Do Agile”.
Ca si un plan de educatie si certificari, consider ca PMI-ACP este baza, dupa care in functie de directia pe care fiecare si-o doreste, din punctul meu de vedere ar trebui continuat cu PSM I/CSM sau PSPO/CSPO. De indata ce aceste lucruri sunt fixate nu doar la nivel teoretic ci si practic, urmatorul pas ar fi scalarea, si in acest sens, educatia SAFe oferita de Axioma si certificarile obtinute ulterior, joaca un rol major (SSM, SPO).