Finance is FUN!

 

 

Ciprian Cucu

PMP Training Manager-Axioma Solutions

 

Fiecare dintre noi interactioneaza cu domeniul financiar, fie in mod direct, fie in mod indirect.

De multe ori, nici nu prea iti dai seama daca te ajuta sau nu faptul ca ai cunostinte financiare, dar asta doar pana in momentul in care iei o decizie inteleapta si iti poti explica succesul sau decizia luata prin cunostintele financiare pe care le stapanesti.

Pentru multe persoane problema este ca “pana la Dumnezeu te mananca sfintii!” adica, in contextul nostru, este foarte bine sa ai cunostinte financiare si cu siguranta te ajuta, dar pana in momentul in care ajungi sa dobandesti acele cunostinte, fie pierzi mult timp, fie efortul este unul considerabil, sau de ce nu, iti piere tot  entuziasmul pe drum pentru ca materia este destul de greu de digerat. 

Ce ar trebui sa stie tot Romanul?

Scopul acestui articol nu este acela de a ridica in slavi valoarea cunostintelor in domeniul financiar, ci doar de a oferi un minim de informatii, pe care, fiecare persoana din business ar trebui sa le posede pentru a lua decizii al caror efect in plan financiar sa fie unul usor de inteles.

Iata un minim pe care ar trebui sa-l cunosti:

 • Care este diferenta intre venit si incasare ? Greu de crezut dar este!
 • Care este diferenta intre cheltuiala si plata ?
 • Cum se citeste un raport de Profit & Loss fara sa fii director financiar?
 • Cum intocmesc un Cash Flow si la ce ma ajuta ? Foarte rar o sa ajungi sa te ocupi de asta la job, dar crede-ma, te va ajuta foarte mult in initiativele personale
 • Care este metoda  prin care se calculeaza TVA-ul? Daca tii cont ca un fost ministru de finante nu a stiut sa calculeze TVA-ul in direct la o televiziunea cu acoperire nationala, poate gasesti o motivatie buna sa nu patesti si tu la fel (Sic!)
 • Cum iau o decizie de a achizitiona un mijloc fix sau pentru a suna mai natural, cum iau decizia de a moderniza ceva ?
 • Care sunt costurile curente pe departamentul meu/firma mea si cum le pot influenta eu?
 • Care este impactul actiunilor mele in bani? Una din cele mai grele intrebari!
 • Care este limita de discount la care ma pot duce intr-o negociere si care este impactul financiar al acordarii discountului ? Asta este motivul pentru care la curs vedem multi oameni din vanzari sau achizitii.
 • Cand este bine sa fac promotii ?
 • Cum traduc in actiuni concrete niste obiective financiare ?
 • Cum reusesc sa responsabilizez din punct de vedere financiar o echipa care nu are cunostinte in acest domeniu ?
 • Ce trebuie sa cer departamentului financiar astfel incat sa pot lua cele mai bune decizii si cum interpretez datele furnizate ?
 • Cum fac un buget si cum „jonglez” cu el pe durata unui an ?

Din cele de mai sus poate ca doar unele iti suscita interesul, insa ce it pot spune este ca daca toate aceste concepte sunt prezentate intr-un mod distractiv si practic, pot deveni folositoare si utilizabile la job-ul tau incepand de-a a doua zi.

Un mod practic si util de a invata finante

De mai bine de 8 ani, oferim training pentru persoanele care vor sa-si dezvolte cunostintele financiare, fara a fi insa finantisti. Mai precis Finance for Non Finance (Managers).

In ultimii ani am reusit sa punem la punct o metoda practica si distractiva de a invata aceste concepte intr-un mod placut, pe durata unei simulari de business (lucru pe echipe). Simularea este gandita in asa fel incat sa permita fiecarui participant sa ia deciziile cele mai bune astfel incat echipa sa sa castige. Are elemente menite sa te surprinta si sa contureze in cadrul simularii intamplari din realitatea de zi cu zi a oricarei afaceri.

Cat de distractiva poate fi o astfel de simulare? Daca esti genul de persoana care are rabdare catusi de putin cat sa reusim sa construim o fundatie solida pe care sa lucram si aici ma refer la 2-3 ore de teorie, presarate cu exemple pe intelesul tuturor atunci partea grea a trecut.

Urmeaza mai apoi partea fun, in care ne impartim pe grupe si incepem sa lucram pe simularea de business si de aici in colo toate conceptele sunt prezentate pe cate un exemplu usor de inteles.

Fiecare ajunge la sfarsitul celor 2 zile sa stie sa completeze formate simplificate de Balance Sheet, Profit & Loss, Cashflow si va deprinde cunostintele necesare pentru a trece prin procesul de bugetare.

Pentru a fi si sincer pana la capat cu cei care citesc acest articol, marturisesc ca niciodata nu am fost un mare fan al acestui domeniu si nici al modului in care unii il promoveaza ca fiind doar accesibil unei elite. Tocmai de aceea am incercat, de fiecare data, fara nici o exceptie, sa-mi ating obiectivul pe care mi-l propun la fiecare seminar de genul acesta, si  anume:
„Sa demitizez conceptele financiare destul de aride si sa ajut oamenii sa ia decizii mai usor si in cunostinta de cauza”.

La final

Sunt Ciprian Cucu si te astept la unul dintre cele mai distractive cursuri de Finance for Non Finance,  (Finance@Work)  livrat de un om de business caruia nu prea i-au placut (in trecut) finantele dar care profita de fiecare data ca le stapaneste, pentru a va oferi perspectiva relaxanta, practica, utila si placuta a acestui domeniu.